5 miljösmarta prylar för familjeäventyret


5 miljösmarta prylar för familjeäventyret

Haglöfs Eco Proof jacket

Den här skaljackan är rejäl och faktiskt användbar året om, i såväl skidbacke som i sommarfjäll, på båttur eller under höstens svampplock. Det anmärkningsvärda med jackan är att den är designad för att ha så liten påverkan på miljön som möjligt och själva grundtanken är egentligen mycket enkel: alla delar ska vara enkla att laga, så även frontdragkedjan som brukar vara det som går sönder till slut. Yttertyget är till stor del av återvunnen polyester och impregneringen är fluorkarbonfri. Kontentan är kort och gott att jackan är slitstark och kan lagas när behovet uppstår. Jackan får därmed en lång livslängd – vilket är ett effektivt sätt att minska miljöavtrycket inom klädindustrin. 

Jackan har en hög krage med huva som skyddar bra mot busväder. Rörelsefriheten är stor – jackan är rymlig och tyget känns stretchigt. Stort plus för den stilrena designen – man känner sig lika hemma i berg som på aw i stan. 

5 miljösmarta prylar för familjeäventyret

Sjö&Hav Mygg+Fästing

En mygg-& fästing-spray som ska vara mer skonsam mot såväl miljö och människa. Det aktiva ämnet  är Ecocertifierat och utvinns ur citroneukalyptusen som odlas och skördas under hållbara förhållanden. I tester har det visat sig vara mycket effektivt och lika bra som det syntetiska ämnet DEET som tränger ner i huden och kan ge bestående fläckar på kläder. Produkterna är godkända av Kemikalieinspektionen och den Svenska rekommendationen är att inte använda på barn under tre år. Produkter som däremot innehåller 19–25 procent DEET har, i och med en ny EU-förordning, sedan 2016 fått en förhöjd åldersgräns på 13 år.

Sjö&Hav Mygg+Fästing finns som spray och Roll-on Creme. De har samma effekt men olika användningsområden. Sprayen är användbar på vandringar då du behöver spraya över både kläder, skor och utrustning. Roll-on Creme är behändig att ha i den mindre packningen eller i handväskan vid sommarens grillkvällar.

Hittills är redaktionen mycket nöjd med dess effekt!

5 miljösmarta prylar för familjeäventyret

Thule Chariot Cab 

En vagn som passar perfekt på cykel-äventyret eller på campingturen. Tack vare den robusta konstruktionen är den tålig mot slitage och växlande väder. Vagnen har extra stor utrymme för packning, vilket passar bra på turer när tält och liknande ska med. Den justerbara fjädringen ger en mjuk gång. Vagnen är mångsidig eftersom den både kan användas som cykelvagn eller som promenadvagn (egentligen är den även utformad för löpning och skidåkning). Den är dessutom OEKO-TEX®-certifierad, vilket innebär att textilen i produkten är fri från ohälsosamma kemikalier.

 

5 miljösmarta prylar för familjeäventyret

Klean Kanteen Insulated Kid Classic

En dricksflaska i rostfritt stål som är ett bra och giftfritt alternativ för den yngre äventyraren. Den håller chokladen varm och vattnet kallt, är enkel att rengöra och praktisk att hålla i för små händer. Flaskan har ögelkork och vill ett mindre barn dricka direkt ur flaskan så kan man byta kork och ha en sippy-kork (en pip) istället. En mycket praktiskt och miljövänlig liten följeslagare på alla sorters äventyr!

5 miljösmarta prylar för familjeäventyret

TENCEL®, ISBJÖRN of Sweden

ISBJÖRN of Sweden har kommit med en ny t-shirt i det svala, mjuka och slittåliga materialet TENCEL®. Förutom miljöfokus står funktion och komfort i fokus – vilket gör den perfekt för små äventyrare i sommar.

TENCEL® är gjort på naturfiber från snabbväxande trädsorter, exempelvis Eukalyptusträd, och materialet ska vara 50 procent mer absorberande än bomull, mjukare än silke och svalare än linne. TENCEL® är prisbelönt med ”The European Award for the Environment”. I T-shirten är naturfibern blandad med nylon och Elastane® för att utnyttja de bästa egenskaperna hos de tre materialen, skapa ett tåligt och bekvämt plagg som håller i längden och klarar av en aktiv livsstil. Kollektionen innehåller mönster som på olika sätt representerar miljö och hållbarhet.