6 tips: Så kan du bromsa nedplastningen

Se dig omkring. Oavsett var du sitter just nu, är du antagligen omgiven av plast. Den finns i möblerna i rummet, i mattan de står på, i din dator, i din mobiltelefon. Maten du äter kommer ofta paketerad i plast – och kanske bar du hem den i en plastpåse. Dina skor, dina kläder, till och med dina hudvårdsartiklar kan innehålla det hel- eller halvsyntetiska material som översvämmar världen. Vi människor badar i plast. 

Du kan göra skillnad – genom att förändra i det lilla och föregå med gott exempel.

1.Sluta skräpa ned
Plocka med dig ditt skräp efter såväl fjällvandringen som kajakpaddlingen. Och ha gärna en extra påse i ryggsäcken så du även kan städa efter andra. Har du barn? Se till att de också lär sig.

2. Shoppa mindre
Varje ny pryl som framställs sliter på klimatet, och resulterar nästan alltid i mer avfall. Från flaskvattnet i kylen till din nya vinterjacka, plast finns överallt.

3. Tvätta lagom
Förutom att nyproduktion av kläder och prylar är en miljöbov, ger textilier som polyester och akryl ifrån sig mikroplaster i tvätten. Om du ändå måste köpa den typen av material, försök att tvätta sparsamt.

4. Använd egen väska
Ta med egen ryggsäck eller väska till affären. Om engångspåsar är oundvikligt, spara dem och använd fler gånger. Se sedan till att de återvinns eller bränns.

5. Skippa lattemuggen
Dra ner på den onödiga plasten i vardagen. Behöver du verkligen sugrör till läsken, eller en ny mugg till takeaway-latten? Ta med en termos hemifrån istället.

6. Sprid ordet!
Peppa och upplys dina vänner. Hos Naturskyddsföreningen, Håll Sverige Rent, WWF och många fler organisationer finns bra material som du kan låna och sprida via dina egna sociala medier.

 

(Källor: Naturskyddsföreningen, Håll Sverige Rent)