Del 3: 27 svenska dagsturer


Del 3: 27 svenska dagsturer

7. ORUST

Orust är Sveriges fjärde största ö och runt om i kommunen breder sig ett kluster av lika natursköna öar ut sig. Ön gör sig allra bäst på sommaren och bjuder på paddlingsvatten för alla nivåer.

Ta dig hit: Nås enklast via bil. Alternativt ta dig till Stenungssund, Uddevalla eller Göteborg och därifrån buss till antingen Henån eller Varekil.
Här kan du bo: STF Tofta Gård, Slussens Pensionat, Lotshotellet Käringön, Solegården.

Dagstur 1: Utgå från Henån och starta där vandringen mot utkikstornet Svens Altare. Leden är på totalt sex kilometer och visar upp Orusts allra bästa sidor. Ädellövskog, vibrerande fågelliv och blomsterparken vid Hålta vatten är några av höjdpunkterna, innan ni når Svens Altare (105 möh) för utsikt över Orust och kustområdet.

Dagstur 2: Starta vid Stocken Camping, där finns också kajak att hyra för den som saknar. Börja dagen med att ta er till Herman Huvud på ön Hermanö, räkna med 1,5–2 timmar. Där finns det gott om mysiga sandstränder, laguner och småöar – perfekt läge att ta lunchpaus. Finns det must kvar i armarna tar ni er vidare 40 minuter till Vallarö. 30 minuter bort väntar Käringön med trevliga promenadstråk och restauranger.

Dagstur 3: Vill du få en längre stund i sittbrunnen sätter du kurs mot Flatön, även här startar du vid Stocken Camping. Håll till höger vid Gullholmen och paddla uppåt mot ett skog– och sommarstugelandskap som ger en ny vy av Orust. Räkna med 2–3 timmar enkel väg.

Mer info: svenskaturistforeningen.se/toftagardorust, slussenspensionat.se, lotshotellet.se, solegard.se, orust.se. 

Del 3: 27 svenska dagsturer

8. SÖDERÅSEN

Den skånska nationalparken Söderåsen bildades 2001 och är ett av norra Europas största sammanhängande lövskogsområden. Den ligger öster om Helsingborg, i Klippans och Svalövs kommuner.

Ta dig hit: Skippar du bilen? Ta tåget till Stehag, vidare med buss till Röstånga bussterminal – och du är framme vid nationalparken.
Här kan du bo: STF Villa Söderåsen ligger lägligt nog 150 meter från Röstånga bussterminal.

Dagstur 1: Varva rörelse med lugna andetag. Villa Söderåsen arrangerar yogavandringar i nationalparken där gruppen, ledd av yogalärare, får växla mellan skön gång och vilosam meditation mitt ute i det gröna. På villasoderasen.com kan du kontakta Åsa som leder yogavandringarna.

Dagstur 2: Samla familjen och slå följe längs Nackarpsrundan. Leden går igenom Nackarpsdalens lummiga lövskogar, upp till platån där utsikt över Odensjön väntar. Utgår från Röstånga och mäter 4,3 kilometer.

Dagstur 3: Söderåsens nationalpark och dess lagom svåra terräng bjuder in till att prova på mountainbike. Värm upp med att cykla längs tillåtna skogsstigar till Klåveröd (undvik alltså vandringslederna när du är på rull) och testa där områdets MTB-slinga på 5,3 kilometer. Saknar du stigcykel går det att hyra på plats.

Mer info: villasoderasen.com, sveriges nationalparker.se/soderasen. 

Del 3: 27 svenska dagsturer
Foto: Joachim Lagercrantz

9. FUNÄSDALEN

Funäsdalen är huvudorten i Funäsfjällen – utemeckat i Härjedalen med 423 kilometer MTB-led, 60 toppar över 1000 meter och 200 fjällsjöar. Här vimlar det av möjligheter för utefrälsta.

Ta dig hit: För att kunna uppleva olika delar av Funäsfjällen är bil att föredra. För stockholmare finns ett alternativ i form av bussen Härjedalingen.
Här kan du bo: STF Funäsdalen Vandrarhem, Hotell Funäsdalen, Funäs Ski Lodge. Det finns gott om boenden i Funäsdalen och även runt om i grannorterna Tänndalen, Ramundberget och Bruksvallarna.

Dagstur 1: Bila eller bussa till Tänndalen, där startar vandringen Hamrafjället Runt. Turen är ett rejält dagsverke på 20 kilometer men belöningen är riklig och konstant med vacker fjällutsikt och orkidéängar.

Dagstur 2: En kanotdag längs Ljusnan gör sig utmärkt som dagstur för hela familjen. Kanot går att hyra hos Topsport Funäsdalen, ta sedan bilen till Bruksgården där kanoterna och starten väntar. Möjligheter till bad och fiske längs vägen.

Dagstur 3: Cykelturen mellan Funäsdalen (start vid Fjällmuseet) och Flon har en härlig mix av teknisk stig och grusväg. Du rulllar på två genom barrskog och över myrar, med en svårighetsgrad som passar de flesta. Rundan är 25 kilometer och tar omkring 3 timmar att trampa.

Mer info: svenskaturistforeningen.se/ funasdalenhotell, funasdalenberghotell.se, funasskilodge.com, funasfjallen.se. 

Del 2: 27 svenska dagsturer

Del 1: 27 svenska dagsturer