Skalplagg för små äventyrare

Skillnaden mellan stor och liten är inte enorm – du ska alltid tänka på att klä både dig själv och din lilla i lager denna årstid. Maria Frykman, VD på förtaget Isbjörn, förklarar att det då bli lättare att reglera värmen, både när det är kallt på morgnarna och varmare mitt på dagen.
– En kylig morgon är det perfekt med underställ, följt av ett tunnare mellanlager i fleece eller ull, eller en kombination. Ovanpå mellanlagret kommer sedan skalet som ska vara vattentätt givetvis, men viktigast av allt – ha förmågan att andas och ventilera ut överskottsvärme. Intelligensen i materialet gör även att när det är kyligare ute, så behålls kroppsvärmen inuti plagget. Så funktionen fungerar på båda hållen och resulterar i att barnet alltid är precis lagom i temperatur.

Vad är skalplaggets stora fördel i jämförelse med andra material?
– Fördelen är kombinationen av vattentäthet och ventilerande förmåga, som håller barnet torrt och lagom i temperatur. Till skillnad från galon eller andra endast vattentäta material, som inte ventilerar ut överskottsvärme och därmed gör att barnet riskerar bli blött inifrån istället vid hög aktivitet. Skalplagg kan användas året om med rätt under, även på sommaren om man är till fjälls och/eller till havs.

Vad har Isbjörn fokus på i sin produktion av skalplagg?
– 100 % vattentäthet. Hög ventilation och hög slitstyrka i plaggen, så att de kan användas flera säsonger och även ärvas av syskon alternativt säljas på andrahands-marknaden. Vi har även så kallade ”grow cuffs” i ärmar och ben på våra skalplagg, så att man med en enkel söm som sprättas upp, kan förlänga ärmar och ben med 3-4 centimeter. Alla våra ytterplagg är tillverkade av bluesign-certifierade material och utan flourkarboner.

 

 

Skalplagg för små äventyrare
Isbjörn Toddler – skal för de minsta

Test: Isbjörn Toddler skaloverall

Toddler är en vind- och vattentät skaloverall för de minsta äventyrarna och har testats rejält av en utomhustokig 16-månaders. Den har två lager och ett membran på insidan, tejpade sömmar och vattentäta dragkedjor. Vattenpelaren är på 15.000 mm och andningsförmågan tycks vara hög under alla testade aktiviteter och väder. Jag har inte märkt av att den lilla testpersonen skulle vara varken svettig eller kall i plagget.

Storleken är i det största laget, men den är också designad för att vara rymlig och ha plats för flera lager under.

Utseendemässigt är overallen stilren och avskalad. Enligt Isbjörn är det för att hålla nere kostnaden på plaget då materialen i sig är ganska dyra. Men den avskalade looken är snygg och jag är bara tacksam att slippa onödiga detaljer.

Det enda som krånglar med overallen är att få ut barnets händer genom de tighta innermuddarna – ett pris jag gärna betalar för att värmen ska hållas kvar och vädret ska stängas utanför. Materialet är mycket slittåligt. Här har såväl skog som sten forcerats, utan minsta synlig påverkan på overallen. 

Stort plus för att den vattenavstötande impregneringen (DWR) är 100 % flourkarbonfri!

Toddler kommer också i en fodrad variant för vintern.

Pris: 1300 kronor.