Snösäkra din längdpremiär

1. Idre, Dalarna

Vinterpärlan i Norra Dalarna var som vanligt snabb ur startblocken och pistade spåren redan till helgen 12–14 oktober. På stadion och runt om finns åtminstone 10 kilometer glädje att staka loss på. Vill du varva med utförsåkning finns till en början två öppna alpina nedfarter. Mer info på idrefjall.se.

2. Bruksvallarna, Härjedalen

Här slår man upp portarna 13 oktober, och de 21 000 kubikmeter snö som sparats av härjedalingarna lär räcka till minst sex kilometer skidåkning. Spåren mäter nio meter å bredden och ger härliga variationer för snabbstakare som motionärer, barn och ungdom. Ladda upp på bruksvallarna.se.

3. Vålådalen, Jämtland

Njut av hösten och Vålådalens fantastiska vyer från längdspåret – precis som svenska skidlandslaget. Sedan 16 oktober finns minst tre kilometer konstsnöspår att varva igång skidsäsongen med. Mer information om spårstatus hittas på valadalen.se.

4. Orsa Grönklitt, Dalarna

25–28 oktober var startdatumet och då drog det igång i full fart med lopp för både elitåkare och motionärer, bland annat Grön- klittspremiären på cirka 30 kilometer. I övrigt är siktet inställt på att erbjuda premiärspår på minst två kilometer. Läs mer på orsagronklitt.se.

5. Högbo Bruk, Gästrikland

4–5 november öppnar traditionsenligt det konstfrusna pay-and-ski-spåret på dryga två kilometer i Högbo Bruk. Under tre torsdagar i november kan du kombinera med Eldkväll på bruket, en riktigt lokal julmarknad. Läs mer på hogbobrukshotell.se.