Bärstol vs. bärsele på vandring

Mycket förändras när första barnet kommer – men vi lärde oss snabbt att vårt gemensamma friluftslivsintresse inte behövde påverkas särskilt mycket. Vi bara skippade långvandringarna och började utforska naturen i vår omgivning istället. I samma veva valde vi bort snö-tältning (inte sagt att det är omöjligt!) till förmån för fjällstuga och dagsturer istället. För att kunna vara aktiva utomhus med vår nya lilla familjemedlem har vi testat både bärstol och bärsele under 18 månaders tid. Bägge har varit oumbärliga denna första tid med en liten.

Bärstol vs. bärsele på vandring

Bärselen One Outdoors från Babybjörn

Denna sele fungerar från nyfödd till cirka tre år. Selen kan användas på fyra sätt: med barnet vänt mot dig i två höjdlägen, framåtvänt och på rygg. Det var i denna sele som vår lilla plutt kom ut på sin första vandring bara ett par veckor gammal. I början kröp han ihop tätt mot ens bröst, gungades skönt till sömns av vandringens rytm. Efter ett tag började han se sig om och så småningom fick vandringarna nya perspektiv när han faktiskt kunde sitta framåtvänt och titta utåt.

Selen har ett rejält midjebälte och axelband, samt många inställningsmöjligheter. Det som gör detta till en så kallad outdoor-version av Babybjörns klassiska sele är att materialet är vattenavvisande och fukttransporterande. Det finns också en ficka och hällor för snabb åtkomst till mobil, vattenflaska och leksak. Denna sele har vi använt i princip varje dag av vår sons liv, både i skog, fjäll och stad. Den är enkel att packa ner och ta med överallt.

Bärstol vs. bärsele på vandring

One Outdoors passar för: Främst för kortare äventyr och vandringar, då barnet sitter i en tight position. Perfekt att ta med sig överallt, eftersom det tar så liten plats. Enkel att packa ned för en semester och man bara vill göra små turer. På en längre tur kan det bli obekvämt (och väldigt svettigt) för både liten och stor. I kuperad terräng upplever jag att barnets ben (när barnet blivit runt ett år) krockar med mina, vilket gör det svårt att vandra uppför.

Bärstol vs. bärsele på vandring

Bärstolen Thule Sapling
Den här bärstolen är stadig men ändå relativt smidig att använda. Det är inte den lättaste på marknaden, men långt ifrån den tyngsta. Den väger 3,3, kilo. Stolen ska användas från tidigast 7,3 kilo och barnet måste kunna hålla upp huvudet. Man kan göra många justeringar och får även plats med förhållandevis mycket packning.

Denna stol gjorde succé i vår familj när vår son växt till sig lite. När han blev runt ett år gammal ville han börja se sig om mer, kunna röra sig och inte sitta alltför stelt. När vi tog ut honom i denna hade han plötsligt utsikt och började vinka åt trädkronorna. I Thule Sapling kan han vila sina ben, men ändå byta ställning tack vare fotstöd och gott om utrymme. Rätt inställd är stolen mycket bekväm att bära på ryggen. Stort plus för att barnet kan somna i den och att den sedan kan ställas ner med stödben i marken – så att den lille kan fortsätta sova.

Bärstol vs. bärsele på vandring

Thule Sapling passar för: Perfekt på längre vandringar när barnet behöver få röra sig lite mer, samt i kuperad terräng, den är ergonomisk för såväl barn som vuxen. Stolen är också perfekt för turer den kallare säsongen, eftersom det finns gott om plats för mycket och fluffiga kläder. 

Slutsats:

För oss har bägge alternativ varit förutsättningar för att vi ska komma ut och röra på oss som familj. Selen har varit ett snabbt och smidigt vardags-alternativ, i den närliggande skogen, i nationalparken och även för korta turer på fjället. Bärstolen har däremot varit det bästa när lillen blev lite större och uppskattade att sitta högt och bli mer rörlig. Den är mycket bekväm på längre turer eller i mer kuperad mark.