
PUNKGRYTA
4 portioner
1 l vatten
4 potatisar, i bitar (ca 2 cm)
4 morötter, i bitar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
4–5 cm färsk ingefära, skalad och skivad
1 röd chilifrukt, urkärnad och hackad (anpassa efter smak)
1 burk hela tomater
3 dl röda linser, sköljda i kallt vatten
1 buljongtärning (grönsaks- eller höns)
Citron
Salt
Olja till stekning
Till servering: Créme fraiche, hackad röd lök, riven ost, knäckebröd.
Fräs potatis, morötter, lök, vitlök, ingefära och chili tills det mjuknar utan att få färg. Tillsätt tomater, linser, buljong och vatten. Koka 15 minuter. Smaka av med salt och citron. Späd med mer vatten om du önskar lösare konsistens – punksoppa är minst lika gott som punkgryta.

FUSKSOPPA MED SAFFRANSAIOLI
4 portioner
1 l färdig tomatsoppa (ja, lite fusk)
700 g benfria fisk i bitar (t ex torsk, lax)
300 g strimlade grönsaker (t ex morot, fänkål, purjolök, paprika)
2 dl majonnäs
Vitlök
Curry eller saffran efter egen smak
Till servering: Vitlöksbröd eller baguette att fånga upp soppan med.
Hemma: Blanda majonnäs, vitlök och curry eller saffran, häll upp i en burk. Strimla grönsakerna, packa i en påse/burk.
Ute: Koka upp tomatsoppan, lägg i grönsaker och fisk, sjud ett par minuter. Servera din fina fusksoppa med currymajonnäs och vitlöksbröd.

RENSKAVSGRYTA MED GRÖNSAKSFRÄS & LINGON
4 portioner
500 g viltskav, tinat (ren, älg eller hjort) 150 g färsk svamp i bitar
1 gul lök, hackad
2 dl crème fraiche (kokbar)
1 dl grädde (kokbar)
2 tsk soja
2 tsk vinbärsgelé
1–2 tsk fransk senap
400 g blandade grönsaker (t ex grönkål, morot, röd lök, purjolök i bitar)
6 kokta potatisar i bitar Salt, vitpeppar
Smör till stekning
Till servering: 1 dl lingon
Bryn kött, svamp och lök i smör. Tillsätt crème fraiche och grädde, låt koka några minuter. Smaka av med soja, gelé, senap, salt och peppar. Ställ åt sidan.
Woka grönsakerna i smör eller olja, lägg i potatisen så den blir varm.
Lägg grönsaksblandningen ovanpå köttet och strö på några lingon.