Turmat utan kök

BAROCOOK

Ett fiffigt system som låter dig värma mat och dryck utan att använda eld, tack vare en särskild värmepåse. Lägg påsen i det yttre kärlet, lägg det du vill värma i det inre – och en stund senare har du en färdig måltid.

VÄRMEPÅSAR

Du kan också köpa en separat värmepåse och bygga din egen lösning. Genom en enkel kemisk reaktion uppstår tillräckligt med värme för att du ska få varm mat. Säljs i butiker som har friluftsmat.

MJUKKONSERVER

Friluftsmat med vätskan kvar, till skillnad från frystorkat. Kan värmas med värme-påse (se ovan) – men vissa hävdar att de lika gärna äter dem kalla.

HETT VATTEN I TERMOS

En bra termos håller värmen länge – perfekt för att fixa en frystorkad måltid till lunch. Passa på att fylla termosen när du passerar någon fjällstuga eller -station, så att vattnet alltid är varmast möjliga.

KALLA MÅLTIDER

Pastasallad må väga en hel del i packningen, men har du möjlighet att förbereda en innan du ger dig ut så mättar den bra och är lika god kall. Samma gäller för mackor och wraps. Kyl maten med en flaska med fryst vatten om du är ute i varmt väder (och drick sedan det tinade vattnet).

COLD SOAK

Många torrvaror går att blötlägga även i kallt vatten. Testa med till exempel nudlar, couscous, snabbris eller pulversoppa.