Årets Äventyrare 2018 – dags att rösta

Nu är det snart dags att kora Årets Äventyrare – och du kan vara med och bestämma. Här är de nominerade. Lägg din röst nu! Röstningen stänger den 11 mars. RÖSTA HÄR.

Årets Äventyrare 2018 – dags att rösta

LINNEA NILSSON

30 juni 2018 tog Linnea Nilsson det första paddel-taget i kanoten som skulle ta henne och sitt sällskap från Käringsjön i Härjedalen till Långedrag i Göteborg. Sträckan är över 800 kilometer och anses vara Nordens längsta vattenväg. I mål kom de 31 dagar senare efter en hel del zick-zackande bland färjor och manövreringar av forsar.
Årets Äventyrare 2018 – dags att rösta

GUSTAV ERIKSSON

Den 6 februari 2018 startade Gustav Eriksson sitt livs (hittils) största äventyr. Ensam på ett par skidor lämnade han Treriksröset med Grövelsjön som slutdestination. Sträckan på 130 mil över vildmark och fjäll kallas för Vita Bandet och tog Gustav 69 dagar att genomföra. Gustav nöjde sig inte där utan cyklade till norska gränsen där han påbörjade Havspaddlarnas Blåa band. Ifrån norska Svinesund paddlade Gustav till Happaranda. De 230 milen tog honom 76 dagar att genomföra. Återigen en cykeltur (tillbaka till Treriksröset) för att påbörja sista delen av äventyret: det Gröna bandet – samma sträcka som det Vita bandet men till fots. 63 dagar och 130 mil senare gick Gustav i mål efter ett äventyr på 208 dagar och cirka 600 mil till fots, i kajak och på skidor.
Årets Äventyrare 2018 – dags att rösta

EMMA RINGQVIST

I Juni kom hon hem från en 9 månader lång resa ensam ombord i sin knappt 10 meter långa segelbåt, Caprice. Efter att ha seglat över Atlanten till Brasiliens kust, och sedan vidare ner till världens mest fjärran bebodda ö, Tristan da Cunha, seglade hon non-stop och utan fungerande motor från Sydatlanten och över ekvatorn till Skottland, en resa på 67 dygn.
Sammanlagt spenderade Emma 164 dagar ensam till havs helt utelämnad till sin egen förmåga och havets krafter.
Årets Äventyrare 2018 – dags att rösta

ERIK SANDER

”Min fasta övertygelse är att jag – och alla andra – behöver röra på sig, annars ruttnar man” sade Erik Sander och sparkade iväg på sin longboard. Två månader och 500 mil senare hade han lämnat Smygehuk i söder, nått Norrländska Karesuando, och kämpat sig tillbaka till Smygehuk. På ryggen hade han 25 kilo packning och i knoppen ett tjockt pannben. Samma distans fågelvägen och man hamnar i Khartoum – huvudstaden i Sudan. Erik gjorde resan för att utmana sig själv, både fysiskt såväl som mentalt, leva ute i naturen och inspirera, men också för att lyfta och uppmärksamma forskningen kring sin sjukdom MS.
Årets Äventyrare 2018 – dags att rösta

EMELIE FORSBERG

Emelie Forsbergs mål sommaren 2018 var att genomföra lappländska Kungsleden som snabbaste person någonsin. Den tidigare snabbast registrerade tid hade den norska ultralöparen Sondre Almdahl som avklarade de 450 kilometrarna på 6 dagar, 2 timmar och 51 minuter. När Emelie passerade mållinjen hade hon klarat av samma distans på 4 dagar och 21 timmar. Nästan 10 mil om dagen och ungefär en dag och sex timmar snabbare.
Årets Äventyrare 2018 – dags att rösta

HJALMAR FRIES

Pilgrimspaddlaren Hjalmar Fries hamnade på löpsedlarna redan 2015 då han 78 år ung paddlade från Stockholm till Nidarosdomen i Trondheim. Den norska kungen Olav Haraldsson (1015 to 1028) gjorde en liknande resa men från Novgorod i Ryssland. Hjalmar ville inte vara sämre. Under 2018 har Hjalmar upprepat Kung Haraldssons resa på över 200 mil. I en kajak. Vid 81 års ålder. Inte ens den ryska kustbevakningen kunde stoppa honom.
Årets Äventyrare 2018 – dags att rösta

BETTY HEDMAN

Betty har som helt nybörjare under ett år skidat, cyklat, paddlat och vandrat i olika etapper runt Sveriges gränser, med start och mål i Grövelsjön. Utan färdiga tidsplaner och istället med lust och känsla som kompass har hon på egen hand tagit sig längs hela vårt rikes gräns.  
Årets Äventyrare 2018 – dags att rösta

TIM BOGDANOV

På 8163 meters höjd i Nepal, Himalaya hittar du toppen av Manaslu – världens åttonde högsta berg. På samma plats hade du den 27 september hittat Tim Bogdanov. Efter flera veckors kamp nådde Tim sitt livs första topp över 8000 meter. Att han gjorde det utan syrgas gör inte bedriften mindre… Det var även året han besteg Peak Kommunizma (7495m), det högsta berget i centrala Asien, och året han bestämde sig för att besöka FIFA world cup med cykel från hemstaden för att se Sverige spela och vinna mot Sydkorea.