UTE testar: eldstället Krusefoten

Snabba fakta
Det är kokkaffenördarna på Lemmelkaffe som ligger bakom Krusefoten, den säljs på lemmel-kaffe.com och hos utvalda återförsäljare. Priset är 999 kronor.

Förberedelser
Krusefoten monteras blixtsnabbt, du vrider bara ut benen och fäster nätet med en ögla i varje hörn. Sedan gör du upp eld på vanligt sätt, ovanpå nätet.

UTE-låtande
En produkt som verkligen ligger i tiden och vill inspirera till miljö-snälla äventyr. Till skillnad från andra eldställ på marknaden är Krusefoten väldigt lätt och smidig att bära med sig och monteras på 30 sekunder. Nätunderlaget ger ordentlig med syre och brasan tar sig snabbt. Blåser det för mycket kan det bli problem eftersom vindskydd saknas, men stället kan enkelt flyttas runt med två pinnar medan elden brinner för att optimera läget. Det får inte plats någon jättebrasa på nätet, men den lilla du får duger gott till att koka en panna kaffe, grilla några korvar eller värma ett gäng kanelbullar. Mysfaktorn blir inte riktigt densamma som kring en brasa som anläggs direkt på marken – det handlar ju trots allt om en blank stålkonstruktion. Men är alternativet ingen brasa alls, för att du befinner dig på känslig mark, så är Krusefoten en vinnare. När elden slocknat svalnar både askan och eldstället kvickt och det senare kan skakas av, fällas ihop och packas ned i sitt fodral. Priset på en knapp tusenlapp svider lite, det är en förhållandevis enkel produkt. Men samtidigt en innovation som löser ett uppmärksammat problem på ett riktigt bra sätt.