STF tar strid för fjällederna efter budgetslakt

I ett upprop www.räddalederna.se riktat till miljöminister Isabella Lövin kräver nu Svenska Turistföreningen, STF, att Naturvårdsverkets budget för fjälleder återställs efter höstens kraftiga nedskärning. Och på sikt måste den öka om fjällen ska vara tillgängliga för alla – även i framtiden.
– Anslagen för underhåll och upprustning av leder har minskat dramatiskt i och med budgeten som röstades igenom i höstas. Vi kan inte acceptera att eftersatta broar inte rustas upp eller att rastskydd inte renoveras samtidigt som intresset för fjällvandring ökar, säger Magnus Ling, generalsekreterare på Svenska Turistföreningen.

Kapats med 10 miljoner
Budgeten för underhåll och upprustning av fjälleder har kapats med hela 40 procent, eller runt 10 miljoner kronor, för 2019. Enligt Naturvårdsverket kommer de kraftigt minskade anslagen konkret innebära att följande inte blir gjort:

  • 18 bristfälliga rastskydd kommer inte att renoveras
  • 127 eftersatta broar rustas inte upp
  • 200 vägvisare som behövs kommer inte att sättas upp
  • 562 km led kommer inte att röjas
  • 1 862 km led får vänta på förbättrad ledmarkering

– Intresset för friluftsliv ökar och fler vill ge sig ut på fjället. Vandring passar de flesta, är bra för hälsan och dessutom mycket klimatsmartare än många andra typer av semesterresor. Då väljer staten att dra ner på resurserna! Det är väldigt bakvänt, säger Magnus Ling.

Alltfler väljer att semestra i Sverige och enligt en undersökning som STF gjorde bland svenska folket inför sommaren 2018 sa drygt fyra av fem att de planerade en sommar i Sverige. Och över var tionde uppger att de helst vandrar på semestern.
– Svemester-trenden är stark, förra året valde många att stanna i Sverige och det ser ut att hålla i sig. Inhemsk turism är inte bara en viktig jobbskapare för Sverige utan också avgörande för att fler ska få ta del av landets natur och kultur. Därför förväntar vi oss att miljöministern står upp för den unika svenska naturen och allas möjlighet att vistas i den, säger Magnus Ling.

 

Om det statliga ledsystemet:
Det statliga ledsystemet i fjällen består av cirka 550 mil markerade leder och går genom Dalarnas, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. Naturvårdsverket och länsstyrelserna/Laponiatjuottjudus ansvarar för lederna som omfattar vinterleder, sommarleder, broar, rastskydd och spänger.

 

Läs mer och stötta uppropet för att rädda fjällederna genom att gå in på www.räddalederna.se 

 

Kvarvarande upprustningsbehov av fjällederna enligt Naturvårdsverket

Antal nya broar – 84 

Antal nya vägvisare – 200

Antal upprustade broar – 127

Antal nya rastskydd – 3

Antal renoverade rastskydd – 18

Km förbättrad ledmarkering – 1 862

Km röjd led – 562

Km spång – 49