Tre recept inför Ut å Njut 6 juni

Med en nationaldag som idag står utan tydliga traditioner föddes idén om en dag som tillbringas i naturen och som hyllar den tillgänglighet till den som varje invånare har. Att fira vårt land genom att njuta av dess skönhet, äta mat och lämna smultronstället i bättre skick än vi fann det.

Idén väckte uppmärksamhet i frilufts- och naturbranschen och nytt för i år är den gemensamma kraftansträngning civilsamhället och branschföretagen tillsammans tar för att skapa en nationaldag fylld med återhämtning, närvaro och frisk luft.

Initiativtagare till #utånjut6juni är friluftsföretaget Light My Fire of Sweden, Friluftsfrämjandet och Håll Sverige Rent. Tillsammans med många fler aktörer manifesteras dagen och alla hjälps åt att sprida budskapet att gå ut i naturen och njuta den 6:e juni.
– Vi vill få människor att gå ut på nationaldagen och njuta av vår fantastiska natur! Men oavsett om vi går till parken, stranden eller skogen måste vi påminna varandra om att ta med skräpet hem och inte lämna någonting annat än fotspår efter oss, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

Light My Fire of Sweden har tagit fram blågula kampanjprodukter vilka säljs i begränsad upplaga hos den hängivna UtÅNjut-partnern outnorth.se, där allt överskott går till Håll Sverige Rent och deras viktiga arbete. På nationaldagen arrangerar Friluftsfrämjandets ideella föreningar äventyr i naturen runt om i landet för stora och små. Allt detta finns samlat under utånjut6juni.se

Inför nationaldagen har man tagit fram ett antal recept som passar perfekt för UtÅNjut-firandet. Här är tre godingar!

Tre recept inför Ut å Njut 6 juni

Kött/vilt – tunnbrödsrulle extra allt
4 portioner

Ingredienser:
4 skivor tunnbröd
4-8 smala kvalitetskorvar av vilt eller lamm, gärna smakrika
4-6 ca normalstora potatisar
2 msk grovkorning senap
2 dl västerbottenost
½ spetskål
1 msk smör
1 dl tomatpuré
1 buljongtärning
½ citron, saften
2 msk kummin, stött och rostad
2 msk svensk honung
salt
rostad lök

 

Tillvägagångssätt:
Skala och koka potatisen mjuk. Sila av och varmhåll.

Riv under tiden ost och koka kumminketchup. Stöt kumminfrön och rosta i en torr stekpanna. Fräs tomatpuré och tillsätt citronsaft, honung, buljongtärning och kummin. Låt koka ihop. Smaka av med salt.

Strimla spetskål tunt och mjukstek. Smaka av med salt.

Krossa potatisen med en Spork och blanda grovt med senap och den riven ost.

Stek eller grilla korven. Värm på tunnbröden. Använd med fördel en Grandpa’s FireGrill.

Dags för montering: Fördela ketchupen på den mittersta tredjedelen av brödet. Lägg på spetskål och senapsstompet. Fördela därefter korvarna och toppa med rostad lök. Vik ihop sidorna till en rulle – njut!

Tips: Byt ut osten mot annan smakrik ost. Byt ut korven mot alternativ som passar dig till exempel varmrökt lax, grillad haloumi.

Byt ut kummin mot curry eller anis.

Tre recept inför Ut å Njut 6 juni

Gubbröra

Ingredienser:
2 ägg 
1 liten burk ansjovis, ca 55 g
1/2 dl dijonäs
1/2 dl creme fraiche
1 knippa dill

½ limpa rågbröd
4 potatisar
aluminiumfolie

Dijonaise
1 äggula
2 msk + 4 msk dijonsenap
1 msk sherryvinäger
1 dl rapsolja

Tillvägagångssätt:
Rör ihop dijonaisen genom att blanda äggula, vinäger och senap i en Bowl. Tillsätt olja i en tunn stråle och rör hela tiden med din Spork.

Hacka ingredienserna och blanda ihop. Servera på valt tillbehör.

Tre recept inför Ut å Njut 6 juni

Syrlig röra med pepparrotssting

Ingredienser:
1 syrligt äpple
1 dl tjock yoghurt
2 cm riven pepparrot
1 knippa dill
rostade hasselnötter till topping (kan uteslutas)

Tillvägagångssätt:
Riv eller skär äpplet i tunna stavar. Riv eller skrapa pepparroten med kniv och hacka fint. Hacka även dill. Blanda samman alla ingredienser. Lämna några dillvippor till garnering. Toppa med hasselnötterna.