Lördagssmys i det fria

Skogen, fjället, bryggan – det finns många ställen som slår tv-soffan när det kommer till lördagsmys. Vår utekock Sussi bjuder på två salta lockbeten och ett sött.
RECEPT: SUSANNE JONSSON; FOTO: ANDREAS NILSSON

Lördagssmys i det fria
Med en snabb bönsallad blir detta en hel rätt. Blanda en burk tacosalsa med 1–2 små tetror färdigkokta bönor. Klart!

TACOPIROGER

16 stycken små

300 g färdigstekt tacofärs (veg eller kött)
kylskåpskall 100 g ost, riven
1 rulle kyld smördeg

Till pensling: ägg, sesamfrön (svarta eller vita)

Till servering: Servera pirogerna som de är, direkt i handen – eller ta med en burk salsa, guacamole, gräddfil, hackade grönsaker, bönsallad …

Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut degen, dela i 4 bitar, dela sedan dessa i 4 så du har 16 bitar. Vill du ha större piroger gör du större bitar. Pensla kanterna med ägg. Lägg en klick färs och ost på ena halvan av degbitarna, vik ihop och försegla. Tryck till runt om med en gaffel. Lägg på bakpappersklädd plåt, pensla med ägg, strö på frön och grädda tills de är vackert gyllene och genomgräddade. Det tar cirka 15 minuter. Låt svalna på galler. Förvara de färdiga pirogerna i kyl eller frys, ta med på tur i burk. 

 

 

 

 

Lördagssmys i det fria

 

Mer hetta? Välj en pesto med chili. De här snurrorna är även jättegoda som tillbehör till soppa eller sallad. Frys in och ha på lut för spontana äventyr.

PESTOSNURROR MED FETAOST

16 stycken

1 pkt färdigkavlad stor pizzadeg
1 burk pesto (grön eller röd)
150 g fetaost

Topping: olivolja, 1 dl pumpakärnor

Sätt ugnen på 220 grader. Rulla ut pizza-degen. Bred pesto på halva långsidan, smula på fetaost och vik ihop. Skär i cirka 3 centimeter breda bitar. Skär sedan ett snitt mitt i, men låt dem sitta ihop. Det ser ut som en byxa (med lite fantasi …). Snurra bitarna runt varandra, lägg på bakpappersklädd plåt, pensla med olivolja och toppa med pumpakärnor. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter eller tills snurrorna fått vacker färg och är genom-gräddade. 

 

 

 

 

Lördagssmys i det fria

 

Lägg bullarna i plastpåse och frys in så fort de har svalnat, så håller de sig saftiga. För nygräddad känsla, trä din bulle på en pinne och värm lätt över elden!

 

SUSSIS KANELBULLAR MED LINGON & BRYNT SMÖR

20–40 stycken

50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2–3 tsk kardemummakärnor, nystötta
1 tsk salt
1 dl strösocker
850 g vetemjöl + till utbakning
150 g smör, mjukt

Till pensling: 1 ägg

Fyllning:

150 g smör
1–2 dl strösocker

 

2 dl havregryn
1 msk kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk nystött kardemumma
2 dl frysta lingon

Topping: pärlsocker

Gör degen: Smula jästen i en degbunke, blanda ut den med mjölk. Tillsätt kardemumma, salt, socker och mjöl. Arbeta degen smidig cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand, klicka i smör under tiden. Låt jäsa under duk cirka 45 minuter (eller över natten, inplastad i kyl).

Gör fyllningen: Bryn smöret gyllene, blanda i resterande ingredienser utom lingon. Låt svalna. Ta upp degen på bakbordet, knåda och dela i 2. Kavla ut till en stor platta, cirka 20×50 cm. Bred på fyllning, strö på lingon och vik degen dubbel. Dela i 10 bitar, cirka 2 cm breda strimlor. Skär ett snitt mitt på, nästan hela vägen, och tvinna dem runt varandra. Snurra ihop degen till en knut. Lägg i formar.

Låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med ägg, strö på pärlsocker. Grädda på mittenfalsen i cirka 10 minuter tills bullarna har fin färg och känns lätta. Låt svalna på galler under duk.