Hyr en egen finländare

När andra sätter sig i terapifåtöljen snörar finländarna på sig kängorna och ger sig ut i skogen för att finna lugnet och lyckan. Det menar i alla fall Visit Finland, initiativtagare till Rent a Finn – ett projekt där åtta finska lyckoguider under sommaren tar emot sällskap från till exempel USA, Spanien och Kina.

Utemagasinet ringde upp den nyrekryterade lyckoguiden Linda Räihä, som ser fram emot att visa upp sina hemtrakter för naturintresserade turister. Hon bor på Utö, Finlands sydligaste bebodda ö, tillsammans med partnern Niko och hunden Helmi.
– Det vardagliga livet här är starkt kopplat till friluftslivet, och särskilt till havet förstås. Segling, fiske, paddling och surfing är några saker att göra, och är man intresserad av djurliv så finns fågelskådning och sälsafari. Gillar du vandring finns härliga turer med magiska solnedgångar att njuta av, säger hon.

Steg ett i kampanjen bestod i att finländarna själva fick ansöka om att bli lyckoguide – och ett antal personer valdes ut. Sedan fick utländska turister ansöka och hålla tummarna för att just de skulle bli utvalda till ett par dagars sommarvistelse i Finland. I augusti är det dags för Linda och Niko att välkomna de spansk-italienska vännerna Leire och Daniela.
– Vi hoppas kunna visa upp hur fascinerade Utö är, varken mer eller mindre, säger Linda Räihä. Det blir väldigt tydligt här hur tiden flyter på utan stress och deadlines – det vill vi verkligen förmedla. Det kommer inte att ske något spektakulärt med massor av häftiga aktiviteter utan bara vårt vanliga lugna liv.

För Lindas egen del handlar inte lycka om materiellt ägande eller storslagna framtidsplaner, säger hon. Det är betydligt enklare än så.
– Min väg till lycka är att känna tacksamhet över det jag redan har i mitt liv, som havet och Ålands underbara arkipelag – samt nära och kära. Jag behöver inte erövra världen, bara att leva i nuet är värt mycket för mig.

Att naturen hjälper oss att må bra, det vet vi genom forskning. Men vad är det Finland har i den vägen som vi andra, mindre lyckliga länder, saknar? Linda Räihäs teori är att ett tryggt samhällssystem möjliggör personligt välmående.
– Vård, äldreomsorg, skolsystem, samhällsstöd och möjlighet att leva nära naturen – allt det är till för att ta hand om hela samhället, inte bara individer eller enskilda företag. Inget system är helt fritt från problem, men det är definitivt värt att behålla något som sätter gemenskap före konkurrens.

Mer om lyckoguiderna, gästerna och hela projektet hittar du på rentafinn.com.