Europas 12 bästa långleder, del 1 av 3


Europas 12 bästa långleder, del 1 av 3
Foto: Dolomites Val Gardena

1. ALTA VIA 1, ITALIEN

Den här högalpina leden bjuder på något av det bästa från Dolomiterna och sträcker sig från sjön Lago di Braies i Sydtyrolen till staden Belluno i Veneto. Normalt tar vandringen cirka 2 veckor i anspråk.

Distans: 150 kilometer.

Terräng: Du vandrar förbi snötäckta toppar och vackra alpängar – ett både dramatiskt och idylliskt landskap. Leden är medelsvår på grund av den kuperade terrängen, men väl markerad och enkel att följa.

Säsong: Mitten av juli till mitten av september, med augusti som turisttätaste månad.

Resa hit: Ta dig till Venedig med flyg eller tåg via München och enklast vidare med hyrbil. Tåga annars till Niederdorf och hoppa där på buss 442 (20 juni till 20 september) till Lago Di Braies. Annat alternativ är Cortina Express, från antingen flygplats eller tågcentral – och vila ut en natt i den klassiska alpbyn innan du bussar vidare till starten.

Boende: Det är förbjudet att tälta längs vägen, så övernattning sker i charmiga bergshyttor. Boka gärna boendet i förväg om du vandrar under högsäsong.

Bra att veta: Alta Via 1 är lika mycket en stor naturupplevelse som en inblick i områdets matkultur och den italienska gästfriheten.

Mer info: visitdolomites.com; dolomitemountains.com. 

Europas 12 bästa långleder, del 1 av 3

2. CAMINO DE SANTIAGO, FRANSKA VÄGEN, FRANKRIKE/SPANIEN

Ett av Europas mest kända pilgrimsmål är Sankt Jakobs grav i staden Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Vandringar dit finns i flera versioner och den mest vandrade leden är den så kallade franska vägen från St Jean Pied de Port i Frankrike. Leden togs i bruk på 800-talet och under 1300-talet gick heliga Birgitta den med sin man, som en del av sin vandring från Sverige. Vandringen brukar ta 4–5 veckor.

Distans: 800 kilometer.

Terräng: Det mest ansträngande med leden är distansen. Du går på små stigar, på asfalt, förbi landsbygd, byar och städer, över berg och i skogar – mycket varierad natur och gott om samhällen att proviantera i.

Säsong: April till och med september.

Resa hit: Flyg till Biarritz och sedan tåg/buss via Bayonne till Saint Jean, efter målgång finns flyg från Santiago de Compostela. Vill du ta tåget hela vägen är rutten Köpenhamn–Hamburg en bra start, därifrån vidare till Saint Jean – medan hemresan från Spanien går via Paris och Hamburg för att sedan nå svensk mark.

Boende: Vanligast är att bo på de härbärgen som finns längs med vägen. Oftast i sovsalar med andra vandrare. På flera etapper finns också hotell och andra boenden. Den som bär med sig tält kan fråga om lov att bo i härbärgenas trädgårdar för en liten penning.

Bra att veta: Även om vädret ofta är soligt och varmt i Spanien behöver du vara beredd på regn och kyla – även mitt i sommaren. Vandringen går bland annat över en högplatå som kan vara såväl stekande het som riktigt kall.

Mer info: santiago-compostela.net; caminoadventures. com. 

Europas 12 bästa långleder, del 1 av 3

3. LYKISKA LEDEN, TURKIET

Den här sällan omskrivna leden följer medelhavskusten från turkiska Fethiye till Antalya. Det är en led som är populär att göra dagsetapper på, både bland bofasta och turister, men hela tar cirka en månad.

Distans: 540 kilometer.

Terräng: Leden är inte tekniskt svår men räkna med vindlande stigar och romerska vägar, i förmodligen ganska varmt klimat. Du passerar flera turistorter, charmiga byar, intressanta gamla ruiner och stränder.

Säsong: Från september till maj, högsommaren är i svettigaste laget. Höst och sen vår rekommenderas.

Resa hit: Tåg går via Berlin, Budapest, Bukarest, Istanbul och slutligen Antalya. Flyg till Antalya, vidare med buss längs kusten till Fethiye (det går fint att hoppa av längs vägen, om du inte ska gå hela sträckan).

Boende: Pensionat, hotell och privatpersoner som hyr ut rum och serverar mat. Plus möjlighet att tälta på vackra platser.

Bra att veta: Närheten till städer och vägar gör det lätt att börja och avsluta vandringen efter eget behag.

Mer info: cultureroutesinturkey.com/ the-lycian-way. 

Europas 12 bästa långleder, del 1 av 3
Foto: Emma V Larsson

4. GR 20, KORSIKA

Den har kallats Europas tuffaste vandringsled och visst gör GR 20 skäl för det smeknamnet. Leden sträcker sig över Korsikas bergiga ryggrad, från orten Calenzana i norr till Conca i söder. Den tar ofta mellan 15 och 17 dagar att gå.

Distans: 180 kilometer.

Terräng: GR 20 är en mycket krävande vandringsled på grund av terrängen och stora variationer i höjdled. På vissa ställen är det inte vandring utan snarare klättring som krävs. Snabba väderomslag utgör också en risk, så det är bra att ha kunskap och erfarenhet i ryggsäcken.

Säsong: Pågår från maj till oktober då stugorna håller öppet.

Resa hit: Flyg till Calvi (Norwegian och Langley har båda en avgång per vecka under högsäsong) och sedan vidare till Calezana via 30 minuters bussresa. Det klimatsmarta alternativet är tåg till antingen Nice eller Marseille, därifrån båt över till Korsika.

Boende: Vid varje etappmål ligger ett refuge, en bemannad stuga, som erbjuder natt-plats, vatten och enklare proviant. Den som vill kan tälta i anslutning till stugan.

Bra att veta: Leden är indelad i 15 dagsetapper, men en vilodag halvvägs i Vizzavona kan vara att rekommendera. Leden vandras vanligtvis från norr till söder, men det motsatta fungerar också. De svåraste etapperna (och vackraste, enligt många) är i norr så du arbetar snabbt upp flåset om du startar där.

Mer info: corsica.forhikers.com/gr20; le-gr20.fr/en.