12 bok-klappar för ute-personen!


12 bok-klappar för ute-personen!

ALLT OM SNÖN
Är vintern favoritårstiden? I nya praktverket Snöns historia, av journalisten och författaren Mats Ekdal, kan man lära sig det mesta om Kung Bores vita gåva till mänskligheten. Den här historiska boken är en hyllning till det lika vackra som viktiga väderfenomenet, med teman som storstadssnö, packis och melankolisk snö. 210 kronor, Carlsson Bokförlag.

PARKER I SÖDER
I boken Sydsvenska nationalparker står Martin Borg och Ola Karlsson för en sann kärleksförklaring till åtta sydliga nationalparker: Dalby Söderskog, Stenshuvud, Söderåsen, Store Mosse, Norra Kvill, Åsnen, Blå Jungfrun och Gotska Sandön. Samtliga parker skildras med fina bilder och vi får lära oss om de fyra huvudsakliga naturtyperna, deras status, historia och utmaningar. 290 kronor, Votum Förlag.

TURTIPS FÖR FJÄLLSUGNA
Utemagasinets testpatrullsduo Erika Enequist och Lena Hedman har blivit med fjällbok! Deras nya alster heter förstås Fjäll och i den samsas fina bilder med berättelser och naturfakta från hela den svenska fjällkedjan – oftast till fots men ibland också på turskidor. Boken passar både redan fjällfrälsta och de som lite nyfiket sneglar mot de grönskande eller snövita dalarna. 279 kronor, Votum Förlag.

DRÖMRESOR PÅ RÄLS
Lonely Planets bok Fantastiska tågresor finns sedan tidigare på engelska men har nu översatts till svenska. Innehållet ruvar på 60 av världens häftigaste tågresor där bland annat norska Bergensbanen och schweiziska Glaciärexpressen kan övertyga den mest tågskeptiske partnern, släktingen eller kompisen att slå sig ner i en kupé. 219 kronor, Tukan Förlag.

12 bok-klappar för ute-personen!

VÄSTLIG TURGLÄDJE
Långvandringar, helgutflykter och korta dagsturer samlas i Cam Honans praktverk Wanderlust USA. Äventyren sträcker sig vitt och brett i USA:s häftiga och varierade landskap – bland annat besöks Redwoodskogen i Kalifornien, Utahs mäktiga kanjoner och Atlantklipporna i Maine. Plussa på maffiga bilder och din wanderlust kommer med all säkerhet att slå i taket. 425 kronor, Gestalten. 

KLIMATSMART GUIDE
I tidsenliga och smarta boken Gör skillnad! guidar Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh från klimat- ångest till handlingskraft och engagemang. Trion bildade i oktober 2018 Klimatklubben och i boken får läsaren hjälp av experter, siffror och inspiration för att steg för steg kunna leva ett mer hållbart liv. 199 kronor, Norstedts. 

LIVET PÅ ISEN
Bortom isbjörnens rike av fotografen Melissa Schäfer och producenten Fredrik Granath utsågs i september till Årets Pandabok av Världsnaturfonden WWF. Boken står för en lika fascinerande som alarmerande skildring av livet på isen och hur vi människor påverkar jordens klimat – där isbjörnarnas hem, Norra ishavet, utgör ett skrämmande exempel. 289 kronor, Bonnier Fakta.

LIVSVIKTIGA TRÄD
I vackert illustrerade Jorden runt på 80 träd skildrar Jonathan Drori spännande träd från jordens alla kontinenter – som vår svenska björk med näringsrik sav, och Kolaträdet i Ghana som besitter en grundingredienserna i Coca-Cola. Läsaren kan fördjupa sig i trädens fysiska drag men också hur de lever i symbios med natur, djur och människor. 249 kronor, Bokförlaget Max Ström.

12 bok-klappar för ute-personen!

ÄVENTYRLIG CHECKLISTA
Tycka vad man vill om begreppet bucketlist – den nya boken som heter just så väcker garanterat äventyrslusten. Boken är skriven av erfarna äventyrare, guideboksförfattare och resejournalister och finns nu översatt till svenska. Kvalar norrskensspaning från igloo i Finland in på din lista? Eller kanske vandring bland kaliforniska mammutträd? Om inte så finns 498 andra äventyr att gå igång på. 199 kronor, Tukan Förlag.

INTRO FÖR STIGCYKLISTEN
Har du också just fallit pladask för stigcykling? Eller har du någon i din närhet som du vill inspirera? Utemagasinets cykelguru Andreas Danielsson och fotografen David Elmfeldt har knåpat ihop nya boken Cykla mountainbike, som är en perfekt introduktion för den som är relativt nyförälskad i tvåhjuliga äventyr. Här hittar du allt från cykelteknik till köpråd och meckartips. 269 kronor, Calazo Förlag.

FRILUFTSÄVENTYR FÖR SMÅ
Utemagasinets webbredaktör Emma V Larsson har skrivit en äventyrssaga för åldern 6-9.  Äventyrliga Klubben – Det Stora Skogsäventyret utspelar sig i en nationalpark och huvudpersonen Vidar lever ut sin dröm om att bli en äventyrare. Hans skogsäventyr blir mer spännande än han vågat drömma om! Fakta om friluftsliv är insprängt här och var i berättelsen, exempelvis vad man ska göra om man går vilse, hur man packar ryggsäcken och använder en kompass. 129 kronor, Idus Förlag. 

RESA MED BARN
Vem vill inte få till de där perfekta familje-äventyren? Hitta inspiration och smarta råd i skribenten och fotografen Niklas Kämpargårds bok Resa med barn. I den checkar han av alla praktikaliter som behöver fixas – vare sig det är hemmaskogen, svenska fjällen eller Alperna som väntar. 199 kronor, Mima Förlag.