TÄLTET
Se över: Gå igenom hela tältet och kolla att det är helt och komplett. Syna väv, blixtlås, stormlinor, bågar och tältpinnar. Se till att det inte finns några gruskorn som kan ligga och skava, det kan förkorta livslängden på ditt tält. Hittar du ett hål? Laga direkt, vänta inte till våren. Torka sedan av väven med en våt trasa och låt tältet torka ordentligt innan du knölar ner det i påsen.
Förvara: Mörkt och svalt, nerknölat i sin tältpåse. Om du lägger tältet i veck finns risk att väven nöts i vecken, särskilt vid längre förvaring.
UTEKÖKET
Se över: Ta isär köket och diska ur alla kärl hemma, med diskmedel. Låt torka ordentligt. Kolla packningar och lösa delar så att allt är helt och rent. Beroende på bränsle, varumärke och modell kan det finnas specifika åtgärder som är bra att göra på just ditt kök med jämna mellanrum – kolla instruktionsboken eller varumärkets sajt.
Förvara: Montera ihop ditt kök och förvara i en låda eller motsvarande. Bränslet förvaras separat.
LIGGUNDERLAGET
Se över: Uppblåsbara liggunderlag åldras, så syna ditt regelbundet för att slippa vakna platt i tältet. Se särskilt över sömmar och ventiler.
Förvara: Lägg, ställ eller häng ditt liggunderlag när du inte använder det. Låt det inte ligga komprimerat i sin påse, då slits både ytmaterial och fyllning onödigt snabbt.
SOVSÄCKEN
Se över: Samma som för värmeplaggen, kolla efter revor och se över blixtlås. Laga eventuella skador. Vädra ordentligt, tvätta om du bedömer att det behövs.
Förvara: Häng på galge eller lägg löst i en låda, det viktiga är att luften kan cirkulera fritt i fyllningen. Vissa varumärken har luftiga förvaringspåsar som inte komprimerar sovsäcken – det är ett alternativ. Det allra sämsta för sovsäcken är att lägga den i en kompressionspåse från Biltema och suga ur luften med dammsugaren – undvik detta!
KÄNGORNA
Se över: Ta lös skosnörena, borsta sedan kängorna rena med ljummet vatten och en mjuk borste. Vaxa med lämpligt vax. Har du kängor i syntetmaterial borstar du på samma sätt med ljummet vatten, låter kängorna torka och sprejar sedan på en motståndskraftig impregnering, till exempel Hanwags Waterproofing spray eller Fibertecs Leather guard eco spray.
Förvara: Lägg snörena i kängorna och ställ dem mörkt och svalt, för att förhindra att läder och gummimaterial åldras i förtid. När det är dags att plocka fram dem igen kör du en ny omgång med vaxet innan du snörar.
SKALPLAGGEN
Se över: Man ska tvätta skalplagg regelbundet. Hudavlagringar, salter och grus riskerar annars att slita på plagget. Har du dessutom en jacka med miljösnällt membran behöver den impregneras oftare för att stå emot regn. Tvätta i maskin med milt tvättmedel, efterbehandla med impregnering i sprejform – då impregneras bara ytan på plagget. Väljer du impregnering direkt i maskinen blir även insidan av plagget impregnerat, vilket innebär att plagget tappar sin ”andningsförmåga” och blir då tätare.
Förvara: Häng på galge, svalt och mörkt.
VÄRMEPLAGGEN
Se över: Kolla efter eventuella revor, se över blixtlås och knappar, töm fickorna. Ofta räcker det med att vädra plaggen innan du hänger undan dem, men är de hårt smutsade kan det behövas en tvätt. Tvätta i egen tvättmaskin med milt tvättmedel, torktumla (med eller utan tennisbollar är en tvistefråga, ett alternativ är att ta ut och fluffa upp dunet då och då under torktumlingen). Kemtvätt är inget alternativ – kemikalierna förstör dunet! Dock kan du be tvättfirman om vattentvätt, det går bra.
Förvara: Häng upp värmeplagg på galge, så att luften kan cirkulera i fyllningen – gäller oavsett om du har plagg i dun- eller syntetmaterial. Du ska absolut inte förvara värmeplagg komprimerade en längre period, som jackan i sin egen ficka eller liknande. Då plattas fyllningen till och plagget värmer sedan sämre.