Varma brallor och kjolar – en checklista

Kliv in i garderoben och rannsaka dig själv: Hur ser det ut på fronten värmande ben- och bakbeklädnad? Vindjacka, skaljacka, lätt dunjacka och expeditionstjock jacka ingår i mångas friluftsgarderob – men rumpan då? Och benen? De behöver också värme, när temperaturen sjunker och det blåser snålt. 

 

1. Välj rätt storlek

Om värmebyxan/-kjolen ska funka som ytterplagg ska det finnas plats för långkalsong och eventuellt annan byxa under. Något tajtare passform kan värmeplagget ha om det bärs under en skalbyxa.

2. Syna fyllningen

Fyllning i dun är fluffigt, ger bäst isolering och minst packvolym. Vid risk för väta är syntet- och ullmaterial att föredra då de torkar snabbt och inte drar åt sig fukt på samma sätt som dun. Ullfibern är den enda som inte kyler då den är lätt fuktig.

3. Stoppa kalldraget

Hög midja håller snö ute och kalldrag borta från ryggen. Extra höga hängselbyxor kan dock bli svettiga på magen, lagom är oftast bäst. Syna att alla öppningar går att täta bra.

4. Ta på och av

Med heldragna dragkedjor i sidorna är det lätt att ta på och av byxan, även med kängorna eller skidorna på. Tvåvägs dragkedjor underlättar ventilation.

5. Håll snön ute

Om byxan används som yttre lager ska det gå att dra ihop bensluten för att stoppa snö och väta. Vid skidåkning behövs invändiga damasker eller krokar i bensluten för att förankra i pjäxorna.

6. Tänk till om fickor

Fickor kan behövas för att förvara värdesaker, bäst är om de kan stängas med dragkedja. Mobil och batterier hålls varma om de förvaras i fickor nära kroppen. Många fickor ger dock flera lager tyg som gör byxan extra tät och tung.

7. Satsa på en kjol

En värmekjol kan vara snygg till vardags och funktionell vid lättare friluftsliv. Den värmer det viktigaste – baken. En lång kjol stoppar vinden även längre ner på benen, men är svår att röra sig i. I en kortare kjol går det att ta ut stegen, gå på skidor, åka skridskor. Öppningar i sidorna behövs.

8. Lätt att packa

Det är praktiskt om byxan/kjolen kan packas i en ficka på plagget, speciellt om den är lagom stor och inte för trång. Mer lättpackat brukar plagget vara i medföljande packpåse, som dock ökar vikten något och lätt tappas bort. 

Så tar du hand om dina friluftsprylar

Så hittar du den perfekta friluftsbyxan