Årets Äventyrare 2019 korade


Årets Äventyrare 2019 korade
Linda Åkerberg. Foto: Tony Öien

Årets kvinnliga äventyrare Linda Åkerberg tilldelas priset för sin resa från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr. Den 1 juni inleddes äventyret och fyra månader senare hade Linda, som första svensk, tagit sig för egen maskin till fots, på cykel och med kajak genom Sveriges alla 25 landskap. Totalt 485 mil. Målet var också att utforska möjlighet till äventyr i vårt fina land utan att behöva resa och påverka miljön.

Se mer om Linda på: Wilderness Stories

Årets Äventyrare 2019 korade
Anders Eriksson.

Årets manliga äventyrare Anders Eriksson tilldelas priset för att som första svensk seglat runt jorden. Han gjorde det själv och utan stopp. Seglingen inleddes den 21 juni 2018 och pågick i 223 dagar. Anders, som är 61 år och gammal sjökapten, kände att det var dags för ett äventyr. Med sparsamma ransoner av både vatten och mat tog han sig från Ljungskile via Kanarieöarna, förbi Sydafrika, söder om Australien och sedan norrut över Atlanten för att till slut återvända till Ljungskile.

– Både Anders och Linda har genomfört fantastiska äventyr som tagit dem till nya och spännande platser i Sverige och runt om i hela världen. Ihärdighet, ensamhet men också många möten, har påverkat deras äventyr. Att vara ute så pass länge kräver vilja, planering och driv. Båda har genomfört sina expeditioner med bravur, noggrannhet och med ett stort hjärta, säger Fredrik Erixon, grundare Årets Äventyr AB. 

Emma Ringqvist och Hjalmar Fries är Årets Äventyrare 2018