Simma i öppet vatten – 10 tips för nyfikna

1. LÄR DIG SIMMA
En självklarhet, jovisst. Men för en lyckad och säker simtur i det fria är basal simkunnighet ett måste. Du ska alltså ha ett sim-borgarmärke och känna dig så pass bekväm i vattnet att du klarar att simma 200 meter i ett sträck, varav 50 på rygg. Och det är inget måste att kunna crawla, börja med bröstsim om du känner dig mer bekväm med det. 

2. FINSLIPA TEKNIKEN
Är du sugen på att lära dig eller finslipa din crawl-teknik? Tänk då på att huvud, höft och hälar ska ligga på ytan. Kroppen ska, likt en kajak, glida längs med vattnet – och du ska ha näsan riktad nedåt. När du rör dig framåt i vattnet ska du försöka följa minsta motståndets lag. Håll en rak linje och undvik slalomrörelser.
Och glöm inte att jobba med andningen. När du går upp för att ta luft ska du inte lyfta för mycket på huvudet – vrid bara på det, utan att vrida på kroppen särskilt mycket. Ungefär som när du ska gå över en gata och tittar åt sidan. 

3. VÅTDRÄKT PÅ!
Kallare än 18 grader? På med våtdräkten och du förlänger säsongen från två till fem månader. Den ska vara heltäckande och gjord i gummi. Det elastiska materialet gör att du med hjälp av dräkten kan flyta i vattnet vid behov. Var noga med att den sitter bra, en för tajt dräkt kan påverka lungorna negativt. Testa den i vattnet innan du slår till! Och du behöver inte köpa nytt, våtdräkter finns ofta på begagnatmarknaden – bra för både plånboken och miljön. Det kan också vara värt ett försök att fråga runt i bekantskapskretsen, någon kanske känner någon? Vissa sim-inriktade butiker/sajter och lopp-arrangörer har våtdräkter för uthyrning. 

4. GLID UTAN PIN
Smörj in dig i glidmedel (helst inte petroleum-baserat) innan du slimmar på dig våtdräkten, för att undvika skavsår och blåsor. Välj nacken om du ska ge ett område lite extra kärlek, den är särskilt känslig och dräkten ska sitta tajt runt halsen för att hålla tätt. Utan glidmedel kan det se ut som att du varit på tonårsdisco snarare än tagit en simtur i sjön. 

5. TA MED EN KOMPIS
Tänk säkert, ta med dig en kompis. Någon som antingen vill simma med dig eller följa dig från land eller kanske kajak. Förhoppningsvis går allt prima, men om olyckan är framme kan en hjälpande hand göra en livsavgörande skillnad. Särskilt viktigt med sällskap är det i början av sommaren när vattnet är kyligare. 

6. HITTA DIN LOOP
I utesimkretsar snackas det mycket om Ö till Ö och att utmana sina gränser, men tänk på att börja lätt och öka tempo och längd successivt. Hitta din egen bana där du känner dig trygg; simma 100 meter åt ena hållet och sedan tillbaka. Och nej, du behöver inte vara orolig för att krocka med någon – I Sverige finns över 90000 sjöar som är minst 100×100 meter. Bara att välja, vraka och simma! 

7. HÅLL RAK KURS
Simma så rakt som möjligt. Ute i naturen har du ju inte bassängens svarta linjer att följa, här måste du hitta nya sätt att navigera rätt. Dels är det bra att ha koll på området och formen på sjön. Är det ett sommarstugeområde? Notera färger på hus. Titta upp då och då, mellan vänster och höger armtag, utan att det blir hack i rytmen – och skåda en svan, kyrka eller segelbåt som du kan använda som riktmärke. 

8. SÄTT FÄRG PÅ KNOPPEN
I öppet vatten är färgglatt det nya svarta. Med en skarpt färgad mössa syns du bättre – vare sig det är din kompis, någon från land eller en båt som letar efter dig (eller korsar din väg). Vill du synas än bättre, testa Swimmer Safety Buoy. Den uppblåsbara släpbojen följer smidigt med dig på simturen och kan förvara bilnyckeln eller glasspengarna. 

9. VAR ÖDMJUK!
Ett vanligt nybörjarmisstag är att gå ut för hårt. Är du en aktiv idrottsperson och har stark tilltro till din grundfysisk? Bra! Men då tillhör du också riskgruppen för kung-och-fosterlands-start. Tänk på att du ska orka hela vägen, både fram och tillbaka! Var ödmjuk inför att du tar dig an en ny miljö – eller möjligen en välkänd miljö, på ett nytt sätt – och en ny fysisk utmaning. 

10. MAXA NATURUPPLEVELSEN
Snöra på dig ett par lätta dojjor och varva simtag med löpsteg. Simma, spring, återupprepa. Växlingen ger det bästa av två världar – ena stunden nedsänkt och naturomsluten i vattnet, andra stunden på språng med träd som svischar förbi. 

Så slipper du myggen

Folktrons kändisar