7 magiska turer i sommarsverige


7 magiska turer i sommarsverige
Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com

1. Vandra i Bohuslän

Svartedalen, mellan Kungälv och Stenungsund, bjuder på tät barrskog, kuperad terräng och ett stort antal sjöar som lämpar sig både för paddling och fiske (med fiskekort). Här passerar Bohusleden (etapp 8–9), och det finns flera vindskydd och eldstäder längs stigarna. Att skogen är av det riktigt trolska slaget, med mossbelupna stenar och stundtals bergig terräng, gör inte upplevelsen sämre. Det här är Vilda Västern, fast snällare och mysigare. Ta en sväng förbi vattenfallet vid Vallerån för extra magi.

Åk hit: Tåg till Kungälv. Buss 308 från Kungälv till Grandalen, en dryg mil.

Missa inte! Från Grandalen kan du gå 7,5 km i tät och kuperad barrskog, till Bottenstugan vid sjön Ålevattnet, där flera vandringsslingor väntar. Det går även att boka Bottenstugan för boende via bokningscentralen@kungalv.se (nyckel hämtas i Kungälv eller Stenungssund).

Boende: Bottenstugan har sovutrymme med kök med kylskåp, kokplattor och kamin (kungalv.se/kultur-fritid/boka-lokal/botten-stugan). I Kungälv finns Kongelfs Gästgifveri (kongelfsgastgifveri.se) som även har camping. 

Mer info: bohusleden.se; vastsverige.com

7 magiska turer i sommarsverige
Foto: Carina Säker

2. Paddla i Söderhamn

Fiskerestaurangen Albertinas är förmodligen mer känd än de 500 öarna som ligger och väntar på dig och din kajak, i den här lite mer okända delen av vår svenska Östersjökust.

Nära Albertinas och Skärgså fiskeläge finns en markerad iläggsplats för kajaker. Börja där, och paddla sedan ut till bad vid stränderna på Klacksörarna. Kom ihåg att spana efter säl längs kobbar och skär. Övernatta gärna på fina Rönnskär – ett riktigt genuint skärgårdssamhälle. Där finns lotsdottern Margareta, som driver vandrarhem i det gamla lotshuset och gärna berättar historier från livet i skärgården förr i tiden.

En bra avslutningspunkt är campingen vid Stenö Havsbad, lite söder om Söderhamn.

Tågresa: Tåg till Söderhamn. Skjuts till iläggsplats brukar kunna ordnas av kajakuthyrare.

Missa inte! Ön Prästgrundet ser inte mycket ut för världen när man närmar sig i kajaken, men när du glider in i lagunen öppnar sig en helt annan värld. Här är du omgiven av röda sjöbodar i en pittoresk bymiljö där det är tätt mellan husen.

Boende: STF har boenden på Enskär, Stor-jungfrun och Rönnskär. Mer info finns om du söker på Söderhamns skärgård på svenskaturistforeningen.se. Klapparvikens B&B ligger vackert vid Hälsingekusten (klapparvikensbb.se). Vid Prästgrundet finns fina tältmöjligheter kring ”gamla stranden” på västra sidan av ön, eller på gräsmattan vid dansbanan om du frågar någon av öborna först.

Mer info: Kajakuthyrning i Söderhamn finns på kajakshopen.se och även utanför Hudiksvall genom nasvikenkajak.se (prata med Jonas). 

7 magiska turer i sommarsverige
Foto: Aske Jorgensen

3. Vandra på Kullaberg

Skånes mest spektakulära kustlandskap finner du i nordväst. Sträckan mellan de mysiga gamla fiskesamhällena Mölle och Arild på Kullahalvön är känd som den kanske vackraste delen av den över 100 mil långa Skåneleden. Här vandrar du genom prunkande lövskogar, klättrar över kullar och längs med klippor, förbi stränder, fyrhus och kaféer. Det här är inte det platta Skåne, utan det dramatiska. Längst ut på udden finns ett Naturum som förklarar det du ser omkring dig.

Kom hit: Tåg till Helsingborg, buss 3–4 mil till Arild eller Mölle.

Missa inte! Om du går dagsvandringen mellan Mölle och Arild – ta en timmes avstickare till Kullabergs högsta punkt, Håkull, för en vidunderlig utsikt ända till Köpenhamn. En annan avstickare du kan göra är till Lars Wilks konstverk Nimis.

Boende: Grand Hôtel Mölle (grandhotelmolle.se) ligger högt med havsutsikt. Hotell Rusthållargården i Arild (rusthallargarden.se) har hotell och stugor med havsutsikt, och en spa-anläggning. Kullagårdens Wärdshus (kullagardenswardshus.se) ligger i Kullabergs vackra natur. 

Mer info: kullabergsnatur.se; kullabergsguiderna.se; skaneleden.se

7 magiska turer i sommarsverige

4. Vandra i Storlien

Tåget till Åre känner många till, men färre sitter kvar en timme extra och kliver av i kungafamiljens favoritort Storlien. Tåget går ända fram till samhällets centrum, som faktiskt ligger uppe på fjällplatån, och sedan är det bara att ta sig direkt upp på kalfjället. Enklare blir det inte.

Vandringsterrängen är inte svår, snarare vänlig och lättillgänglig. Vill du kan du gå längs leden som tar dig till Blåhammaren, och vidare till exempelvis Sylarna eller Storulvån. Eller vidare in i Norge, bara kilometer bort. Möjligheterna är oändliga beroende på hur mycket tid du har. Det finns också möjlighet att haka på en guidad dagsvandring som utgår från Storliens turistbyrå.

Kom hit: Tåg till Storlien.

Missa inte! Det finns gott om sjöar på fjället, så varför inte passa på att fiska lite öring och röding? Fiskekort köper du på turistbyrån, där kan du även få hjälp att anlita en fiskeguide om du vill.

Boende: Högfjällshotellet var i skrivande stund utlagt till försäljning, men lägenheter och parhus kan bokas via storlienhogfjallshotell.se. Vandrarhemsboende finns på Storliens Fjällgård (storliensfjallgard.se) och stugor kan du hyra via exempelvis Storlienservice AB (storlienservice.se).

Mer info: storlienfjallen.se, storlienhogfjallshotell.se 

7 magiska turer i sommarsverige
Foto: Erik Kilström

5. Stigcykla i Falun

Sommartid har idrotts- och friluftsområdet Lugnet i Falun blivit ett centrum för stigcykling. Här finns också cykeluthyrning i receptionen på campingen. Du som mest är intresserad av downhill kan ta bergbanan upp till toppen, där backhoppningstornen reser sig som mäktiga rutschkanor. Därifrån tar du dig ner via single tracks som är anpassade till olika nivåer. De avgiftsbelagda MTB- lederna i skogen har även de olika svårighetsgrader, och i anslutning till MTB-stadion har man byggt upp en träningsbana med olika hinder. Förutom de anlagda cykellederna är hela den omkringliggande skogen på Jungfruberget full av stigar som delas med vandrare, löpare och ryttare.

Kom hit: Tåg till Falun. Cykel eller buss någon kilometer till Lugnet. Kom ihåg att du måste förpacka cykeln i en väska om du ska ta din egen på tåget.

Missa inte! Ta en tur upp på Jungfruberget, som omger Lugnet, och rasta vid vindskyddet Garves Bod. Här finns en eldstad och fantastisk utsikt mot sjön Varpan och omkringliggande kullar. Här får man fjällkänsla!

Boende: På Lugnets Stugby och Camping (lugnetscamping.se) bor du precis vid MTB- lederna. Även Scandic Hotell (scandichotels.se/hotell/sverige/falun/scandic-lugnet-falun) ligger på Lugnet. Kopparstugan Bed & Breakfast (kopparstugan.se) är en gammal gruvarbetarbostad i området Elsborg mellan centrum och Falu Gruva.

Mer info: För ledbeskrivningar och spåravgift: lugnet.se/lugnet/outdoor/cykel-och-mountainbike.html. 

7 magiska turer i sommarsverige

6. Paddla i Luleå

Över 1 300 öar bidrar till varierande och sköna paddeläventyr i den här delen av Bottenviken, som bjuder på allt från öde kobbar till levande samhällen – och en och annan ren som blivit kvar efter vinterbetet.

Om du tältar behöver du aldrig ha bråttom fram till din övernattningsplats under sommaren, då det är ljust dygnet runt. Men här finns även fina alternativ för dig som vill bo bekvämt, basta och äta gott vid dukat bord. Till exempel på Hindersön, som är den enda skärgårdsön med riktig jordbruksbygd norr om Arholma i Stockholms skärgård. Här har människor genom tiderna levt på lantbruk, fiske och säljakt.

Tågresa: Tåg till Luleå. Vidare med buss till exempelvis Brändön. Andra bra startplatser är Hagaviken eller hamnen i Kallax.

Missa inte! Från Kallax kan du göra en fin tredagarstur med stopp bland annat på Junkön, som fortfarande har en aktiv stab av yrkesfiskare, och där finns både skärgårdsmuseum och kafé som är öppet på sommaren. Den här turen passerar även riktigt fina sandstränder på Sandgrönnorna.

Boende: Luleå Kommun har 12 skärgårdsstugor till uthyrning (lulea.se); Brändö Konferens och Fritidsby har både boende och kajakuthyrning (brandokonferens.se); Jopikgården på Hindersön facebook.com/jopikexperiences/).

Mer info: Ladda ner en riktigt bra guide till kajakturer i området på visitlulea.se

7 magiska turer i sommarsverige

7. Vandra kring Salto

Nattåget norrut tar dig till väglös fjällvärld medan du sussar sött i sovkupé. Vissa resenärer sitter kvar hela vägen till Narvik, andra väljer Abisko som ändhållplats – eller Gällivare, varifrån det går bussar dagligen till Stora Sjöfallets nationalpark. Från busshållplatsen i Kebnats tar du båt till Saltoluokta fjällstation, den resan tar en kvart och blir en del av äventyret.

Det är något med att anlända till väglöst land, där inga vägar utom stigar för vandring finns. Bekvämt boende finns på STF:s fjällstation om du inte föredrar tält. Härifrån kan du gör en mängd olika dagsturer och avrunda varje dag med en stund i bastun, som kan skryta med en av Sveriges bästa fjällutsikter. Vill du gå längre och inte återvända till samma övernattningsplats kan du ta Kungsleden söderut, via stugorna Sitojaure, Aktse och Pårte till Kvikkjokk, där du avslutar med bussen till Jokkmokk.

Kom hit: Tåg till Gällivare. Buss 93 till Kebnats, cirka 1 timme och 20 minuter.

Missa inte! En av alla dagsturer du kan göra är den till sjön Pietsjaure/Bietsávvre, där Sirges sameby har ett sommarviste. Sommartid finns här ett kafé med bland annat rökt röding, glödkakor och torkat renkött. De har även stugor och kåtor för övernattning.

Boende: Saltoluokta Fjällstation (svenskaturistforeningen.se) med olika typer av rum, restaurang och kanotuthyrning. Flera STF-stugor för övernattning finns längs Kungsleden söderut, och även samevistets boende vid sjön Pietsjaure (pietsjaure.se/stugor.htm). Fortsätter du med buss 93 från Kebnats till Stora Sjöfallet finns hotell (storasjofallet.com) och ännu en bit bort i samma dal finns Ritsem, med ytterligare en STF-station (svenskaturistforeningen.se). 

Mer info: svenskaturistforeningen.se

Europas 12 bästa långleder

Världens vackraste vandringar