Så hittar du den perfekta friluftsbyxan

Mycket av kläderna du bär på tur åker av och på i takt med att vädret och temperaturen växlar. Men byxorna,  de sitter ofta på hela dagarna – ibland i en vecka eller mer. Detta gör förstås att kraven som ställs på dem är höga, såväl på stekheta som regniga eller kylslagna äventyr. Byxorna ska vara stretchiga nog för att du ska kunna ta ut stegen, småklättra eller huka dig. Materialet ska vara tunt så att det torkar snabbt om det blir blött, men ändå tåligt nog för att skydda mot kalla vindar, vassa klippor och riviga snår. 

CHECKLISTA FÖRE KÖP 

Välj rätt material

Friluftsbyxor kan vara sydda i tålig blandning av bomull och syntet – eller enbart i stretchig syntet som nylon, polyester och elastan. En byxa för året-runt-bruk är ofta i rejält blandmaterial med stretchiga paneler för ökad rörlighet. Vid varma vandringar är det bäst med en luftig och snabbtorkande modell i tunnare syntet.

Syna förstärkningarna

Viktigast i de flesta miljöer är förstärkta benslut, som annars lätt slits sönder av kvistar, stenskravel, kängor och annat. Bra också med tålig väv vid knän och baktill, det gör att byxan håller längre.

Justera midjan

Midjan ska gå att justera och oftast finns hällor för bälte. En del byxor har resår eller reglering med kardborre, dessutom gylf eller andra ”snabböppningar”. Kolla så att linningen sitter skönt på dig.

Böj på knäna

Byxan ska vara smidig att röra sig i, testa genom att sätta dig på huk. Dörböjda knän gör det lättare att böja sig ned. Det kan också finnas fickor för knäskydd. Med bättre rörlighet i material och konstruktion ökar också hållbarheten, då material och sömmar inte utsätts för så stora belastningar.

Öppna för ventilation

Speciellt kraftigare byxor behöver ha ventiler med dragkedjor för att kunna lufta i varmt väder. Ventiler på låren är vanligast och det kan också finnas öppningar i benslut. Ibland finns nättyg invändigt i ventilerna, som kanske hindrar mygg – men medför sämre luftgenomströmning.

Känn in fickorna

Bäst är om benfickorna har dragkedjor för säker förvaring av värdesaker. Ett plus om kartan ryms. Vissa modeller har handfickor och bakfickor. En nackdel med många fickor är att det blir flera lager tyg, vilket adderar vikt samt gör byxan tät och varm.

Kolla in bensluten

Bensluten bör vara förstärkta och gå att justera för att sluta tajt kring skon – helst med krok som förankrar byxan i kängornas skosnören. En del byxor har regler- bara benslut, och större vidd gör det lättare att dra byxbenen över kängor och pjäxor – och även vika upp för svalka.