Ledare: Dags att se framåt

Döden, döden, döden. Det sägs ju att Astrid Lindgren och hennes syster började sina dagliga telefonsamtal så, på ålderns senhöst – för att adressera elefanten i rummet och raskt kunna gå vidare till mer upplyftande samtalsämnen.

Som nyhetsknarkare har jag vaknat och somnat med det nya viruset framför näsan sedan mitten av mars. Med skräckblandad förundran jämför jag kurvor och strategier, följer debatter och presskonferenser. ”Din skärmtid ökade med 140 procent förra veckan”, hånar mobilen.

När intet nytt finns i nyhetsapparna väntar vänner och kollegor på Facebook, Messenger, Zoom och Teams. Viruset är det nya vädret, alla samtals självklara isbrytare. Hur är läget? Några känningar? Hörde du vad Trump sa?

19 april hade Dagens Nyheter nio sidor dödsannonser mot normalt fyra, det går ju inte att skoja bort. Men den som belånat huset och satsat allt och lite till på sin älskade stugby/guidefirma/ friluftsbutik måste också få sörja sin förlust. Många av Utemagasinets vänner har det tufft i pandemins kölvatten, i nyaste numret har vi pratat med fem av dem om nuet och framtiden i friluftssverige.

Vi på Utemagasinet har, precis som många andra, ritat om vårt 2020. En och annan alpvandring har fått maka på sig i kommande nummer, till förmån för närmre äventyr. I skrivande stund avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från onödiga resor inom landet, men lyckas vi bara hålla den berömda kurvan i schack de närmaste veckorna utlovas lättnader inför sommaren. Hör du till dem som drömmer om en magisk tur i svenska fjäll, som belöning för månader av nitisk handtvätt och distansering? Då ska du bläddra fram sidan 67 i nya numret, där uteproffsen Lena Hedman och Erika Enequist bjuder på sina bästa turtips.

Beslutet att flytta vårt friluftsevent Utehelg, som skulle ägt rum nu i maj på Värmdö i Stockholms skärgård, kändes trist men oundvikligt. Glädjande nog kunde vi snabbt enas om nya datum i höst – och i samma veva föddes idén att arrangera ett digitalt friluftsevent som komplement. Är du nyfiken på vad detta innebär ska du notera Min Utehelg i kalendern 22–24 maj, och hålla utkik efter mer information på www.utemagasinet.se och vårt Instagramkonto.

I september smäller vi sedan av både Utehelg på Värmdö (4–6/9) och Utefest i Höga kusten (11–13/9). Vill du utforska det lättillgängliga friluftslivet tillsammans med familjen ska du spana in det förra (utehelg.se), medan det senare är den naturliga mötesplatsen för friluftsfrälsta och wannabees från hela landet (utefest.se). Just nu fin-justerar vi båda programmen, och möblerar om för att kunna förmedla friluftskunskap och bygga gemenskap på ett tryggt och säkert sätt.

Corona, corona, corona. Det där viruset kommer att härja i bakhuvudet ett bra tag, tro inget annat. Men ögonen är riktade framåt av en anledning.