Möt nya Skogsmulle!


Möt nya Skogsmulle!
Nya Skogsmulle, skapad av serietecknaren Lars Bällsten.

Hej Skogsmulle! Berätta lite om din nya stil, vad har hänt?

– Hej Kollikok! Ja, vill du veta du hur det gick till? Det kom en kille hit till skogen och ritade av mig, för det var så länge sen sist någon gjorde det. De behövde nya bilder på mig så att barnen kan känna igen mig när vi ses.

Och det är ju också så att jag inte hinner träffa alla barn i naturen och då ska de få läsa om mig och lära sig om djuren och naturen. För mina kompisar på Friluftsfrämjandet ska skriva flera nya böcker om mig – kul va?

Har du bytt värderingar också?
– Nej, såklart inte! Jag kommer alltid säga ”var rädd om djuren och naturen – och varann”. Precis som i min låt, har du hört den?

Vad är det bästa du vet?
– Oj vilken lurig fråga, det finns så mycket som är det bästa. Dagg i morgongräset, fåglarnas kvitter på våren eller när träden täcks av vackra löv på hösten. Men måste jag välja en sak som är det bästa är det när jag hör barnen ropa efter mig i skogen – Hej Kollikok!-  och jag får träffa dom – Skogsmullebarnen. Det kommer alltid vara det bästa. Såklart. 


Har du mer att göra i dag jämfört med på 80-talet?
– Det beror ju lite på hur man ser det. Förut var det så många Skogsmullebarn i naturen på helgerna, och det är det fortfarande, men idag är det fler Skogsmullebarn som är ute med sina förskolegrupper är förut – så nu får jag sällskap alla dagar i veckan, och det tycker jag är kul. Sen är det ju så att vissa personer fortfarande slänger skräp i naturen. Tyvärr verkar de inte lära sig, så där måste vi hjälpas åt att hålla naturen frisk.


Skiljer sig dagens barn från dåtidens?
– Näe, inte så mycket. Ett Skogsmullebarn är alltid ett Skogsmullebarn. Och naturen är en superbra plats att leka och lära sig nya saker, både då och nu.

Vad är dina bästa tips för alla som bryr sig om naturen?
– Ta hand om naturen som att den är din bästa vän. Om någon annan varit dum mot den kan du ge den en kram genom att plocka upp skräp eller så.

Ingenting får lämnas kvar, lämna skogen som den var. Och tänk alltid på Allemansrätten – inte störa inte förstöra.

Vad ska du göra i helgen?
– I helgen ska jag nog njuta av våren och titta på Skogsmulle-TV. Det är när jag lägger mig på rygg och tittar upp ibland grenarna för att se dem svaja fram och tillbaka och lyssna på suset och fåglarna. Det är riktigt härligt, du borde prova du också!

 

 

Uteläsning för småfolk