5 klassiska turer på Kungsleden

Kungsleden snirklar sig 430 kilometer genom Lapplands fjällvärld – från Hemavan i söder till Abisko i norr. Den korsar fyra spektakulära nationalparker och tar dig genom såväl lummiga björkskogar som vida fjällhedar, kryssandes mellan snöklädda bergstoppar.

Varje år lockar Kungsleden tusentals besökare från när och fjärran, med den nordligaste delen som största magnet. Här finns breda och välvandrade etapper för den som söker sällskap, men också mindre kända där du kan vandra länge utan möte.

Leden stakades ut i början av 1900-talet på initiativ av Svenska turistföreningen, med syftet att länka samman de vackraste platserna i den svenska fjällvärlden och skapa ”kungen av leder”. Till en början gick leden från Abisko till Kvikkjokk, för att med åren kontinuerligt förlängas och idag ha sin södra entré i Hemavan. Längs vägen finns ett välutbyggt system av stugor och fjällstationer där du kan bo, och i de flesta fall fylla på med mat, under din vandring.

Livet längs Kungsleden är enkelt: vandra, äta, njuta, sova. Leden är välmarkerad och passar de flesta, med många möjligheter till spännande toppturer och andra avstickare. Bortom mobiltäckning vandrar du i den låga Lapplandssolen, följer myrdoftande stigar, trippar över svajande hängbroar. Här och där tar du roddbåt över en glittrande fjällsjö och möter upp leden på andra sidan. Troligtvis stöter du på en och annan tysk turist innan du rundar av dagen med middag i någon fjällstuga, eller slår upp ditt tält med bästa läget.

Utöver den storslagna naturen bjuder Kungsleden på ett rikt djurliv och du passerar områden där det finns björn, älg, lo och järv. Lägg till en rejäl skara fågelarter, med bland annat pilgrimsfalk, havsörn och kungsörn. I stora områden längs vägen bedrivs renskötsel, där du får visa respekt och hänsyn till de betande hjordarna.

Att vandra hela Kungsleden tar vanligen flera veckor. Men de flesta väljer att gå en bit, kanske bara 2–3 dagar eller en vecka. Här har vi delat upp leden i fem etapper, där var och en har start- och slutpunkter som går att nå med bil. 

5 klassiska turer på Kungsleden
FOTO: MARTIN OLSON
5 klassiska turer på Kungsleden
FOTO: MARTIN OLSON

VINDLANDE VACKERT
ETAPP 1: HEMAVAN TILL AMMARNÄS 

Sträcka: 78 kilometer

Start & stopp: I Hemavan, beläget i sydvästra Lappland, finner du Kungsledens södra entré. Här kan du ladda upp med förnödenheter och inhandla utrustning samt välja på flera olika boendemöjligheter och matställen. Genom att gå Kungsleden från söder till norr slipper du solen i ögonen och får möta landskapets skiftningar i en fin ordning, där de mest populära lederna sparas till slutet.

Om du nöjer dig med den här sträckan, bör du dock överväga att starta i Ammarnäs istället. Då får du Vindelfjällens mäktiga vyer framför dig en stor del av turen, och kan avrunda i Hemavan. Till Hemavan går det bussar från Umeå via Storuman.

Ledbeskrivning: Leden bjuder på varierad terräng, mestadels ovanför trädgränsen, med allt från milsvida vyer och dramatiska berg i Vindelfjällens naturreservat till ett holmtätt sjölandskap vid Tärnasjön. Leden pendlar upp och ned, från kalfjäll till björk- och granklädda dalar. Fina stigar gör denna del av Kungsleden lättvandrad.

Avstickare: För den som gillar toppturer går en led strax öster om Viterskalstugan upp på Sytertoppen, 1768 meter över havet. Stigningen är på cirka 1 000 höjdmeter och på toppen finns ett vindskydd och en led som tar dig vidare ned till Syterstugan. Om du vill korta ned din tur, eller föredrar lättare skogsstigar framför en mer krävande fjällterräng, kan du vika av och gå norr om Stortjulträsket strax innan Ammarnäs.

Stugor längs leden: Viterskalsstugan, Syterstugan, Tärnasjöstugorna, Servestugan, Aigertstugan.

Kartor/guideböcker: Calazo: Ammarnäs – Hemavan (1:50 000); Calazo: Fjällvandra i Vindelfjällen (av Tomas Staafjord och Sam Hedman); Vandringsturer på Kungsleden: Kvikkjokk – Hemavan (av Annika Berggren) På fjälltur: Kungsleden (av Claes Grundsten).

Mer info: vindelfjallen.se, svenskaturistforeningen.se, hemavantarnaby.com. 

5 klassiska turer på Kungsleden
FOTO: MARTIN OLSON
5 klassiska turer på Kungsleden
FOTO: MARTIN OLSON

DOLDIS I FJÄLLSKOGEN
ETAPP 2: AMMARNÄS TILL JÄKKVIK 

Sträcka: 83 kilometer

Start & stopp: Ammarnäs är en liten by i Sorsele kommun, omgiven av skog och fjäll. Här kan du fylla på förnödenheterna – och dessutom bo med hotellstandard och äta gott på Wärdshuset, om du vill lyxa till tur-livet. Vanligen går veckovandrare denna sträcka söderut, vilket ger en stegvis ökning i landskapets dramatik. Ammarnäs når du med buss från Östersund eller Vännäs.

Ledbeskrivning: Efter ungefär en dags vandring från Ammarnäs är du uppe på kalfjället, med vackra vyer i både östlig och västlig riktning. Sträckan är förhållandevis krävande och går mycket upp och ned, från fjäll till myrmark, och vidare genom frodig skogsterräng (som utgör ungefär hälften av denna sträcka). Förmodligen kommer du att stöta på fler renar än människor under din vandring, eftersom etappen hör till Kungsledens minst vandrade.

Avstickare: Ett besök på Adolfströms handelsbod är en självklarhet när du passerar Adolfström. Här finns allt mellan himmel och jord, från nostalgiska leksaker till gamla kassaapparater och gofika. Här har du även möjlighet att börja eller avsluta turen.

Stugor längs leden: Rävfallsstugan, Sinulttjie, Adolfström stugby, Pieljekaisestugan.

Kartor/guideböcker: Calazo: Kvikkjokk, Am- marnäs och Arjeplog (1:100 000); Norstedts kartor: Outdoorkartan Jäkkvik Ammarnäs : Blad 5 (1:75 000); Vandringsturer på Kungsleden: Kvikkjokk – Hemavan (av Annika Berggren); På fjälltur: Kungsleden (av Claes Grundsten).

Mer info: adolfstrom.com, adolfstromscamping.se, ammarnasfjallen.com, svenskaturistforeningen.se/leder/kvikkjokk-ammarnas. 

5 klassiska turer på Kungsleden
FOTO: MARTIN OLSON
5 klassiska turer på Kungsleden
FOTO: MARTIN OLSON

BÅTLUFF I DET VILDA
ETAPP 3: JÄKKVIK TILL KVIKKJOKK 

Sträcka: 89 kilometer (varav 8 kilometer med båt).

Start & stopp: Jäkkvik ligger vid Pieljekaise nationalpark, sex mil från Arjeplog. Här finns stugor, vandrarhem och en mindre matvarubutik. För att komma hit kan du ta bussen som går 2–3 dagar i veckan från Arjeplog. Innan du startar, se till att du har information om båttrafiken och beställ båtskjuts när du har mottagning, då det inte är någon rodd-led till Vuonatjviken.

Ledbeskrivning: Denna sträcka är, precis som Etapp 2, en av Kungsledens mindre vandrade. Den består till stor del av skogsterräng med tre båtpassager, varav den vid Vuonatjviken och den sista biten till Kvikkjokk är taxibåt som behöver beställas. Efter Vuonatjviken sker en stigning på cirka 400 höjdmeter som tar dig upp på kalfjället i drygt 10 kilometer, innan du kommer ned igen för en plattare skogsled till Kvikkjokk. Se till att ha bra myggmedel och bär med dig ett tält, då det är glest mellan stugorna på den här etappen.

Avstickare: Ungefär en dagsetapp från Vuonatjviken kan du vika av västerut för en topptur på Biesá, 1 271 meter över havet. Därifrån har du fin utsikt över området.

Stugor längs leden: Vuonatjviken, Tsielekjåkkåstugan, Kvikkjokk fjällstation.

Kartor/guideböcker: Norstedts kartor: Out- doorkartan Kvikkjokk Jäkkvik Blad 4 (1:75 000); Calazo: Kvikkjokk, Ammarnäs & Arjeplog 1:100.000; BD14 Kvikkjokk-Jäkkvik; Fjällkartan: 1:100000.

Mer info: battrafikikvikkjokk.se/kungsleden, svenskaturistforeningen.se, distantnorth.com. 

5 klassiska turer på Kungsleden
FOTO: MARTIN OLSON

EN LITEN GLIMT AV SAREK
ETAPP 4: KVIKKJOKK TILL SALTOLUOKTA 

Sträcka: 74 kilometer (varav 8 kilometer med båt).

Start & stopp: Kvikkjokk ligger djupt in i Lapplandsfjällen, med nära anslutning till bland annat Sarek nationalpark och Kvikkjokk-Kabla fjällurskogs naturreservat. Här finner du den andra fjällstationen räknat från Hemavan – förutom boende finns restaurang och en mindre butik där du kan fylla på med mat och andra förnödenheter. Till Kvikkjokk kommer du med buss från Boden eller Murjek, som har tåganslutningar. Gillar du att toppa en avklarad vandringssträcka med ett finare restaurangbesök och bastu ska du definitivt påbörja din färd i Kvikkjokk och avsluta på Saltoluokta fjällstation.

Ledbeskrivning: Efter starten i lummig skog väntar några av de mest spektakulära vyerna längs hela Kungsleden, med bland annat Sareks snöklädda och spetsiga fjäll. Sträckan har några tuffare stigningar med brantare partier, men leden slingrar sig mestadels över öppna hedar, genom fjällskogar och intill stora sjöar. Från Laitaure till Aktse, liksom från Svine till Sitojaure, är det båtled på 3–4 kilometer vardera. Här kan du välja att ro eller beställa båttaxi.

Avstickare: En topptur på Skierfe är en given avstickare efter att du passerat Aktse-stugan – räkna med en halvdag för att gå dit och tillbaka. Efter att ha avverkat kring 500 branta höjdmeter får du njuta av den klassiska vyn över Rapadalen och det mäktiga floddeltat, samt blicka vidare in bland Sareks dramatiska fjäll.

Stugor längs leden: Pårtestugan, Aktse, Sitojaurestugorna, Saltoluokta fjällstation.

Kartor/guideböcker: Fjällkartan BD10 Sareks Nationalpark (1:100 000); Calazo Saltoluokta – Kvikkjokk (1:50 000); Fjällvandra i Sarek (av Fredrik Neregård).

Mer info: kvikkjokkfjallstation.se, svenskaturistforeningen.se/leder/saltoluokta-kvikkjokk, sverigesnationalparker.se 

5 klassiska turer på Kungsleden
FOTO: MARTIN OLSON
5 klassiska turer på Kungsleden
FOTO: MARTIN OLSON

HEJ, SVERIGES HÖGSTA TOPP!
ETAPP 5: SALTOLUOKTA TILL ABISKO 

Sträcka: 149 kilometer (varav 3 med båt, och 30 kilometer bilväg som kan avverkas med buss).

Start & stopp: Strax intill Stora Sjöfallets nationalpark ligger Saltoluokta, med vyer över branta fjällväggar som möter avlånga sjöar. Hit kommer du kollektivt med tåg till Gällivare, därefter buss och en kortare båt-transport. Saltoluokta fjällstation har gott om bäddar, butik, bastu och en miljömärkt restaurang där det ofta serveras lokala råvaror. Rakt söder om Torneträsk ligger sedan Abisko, ikoniskt placerat med Tjuonavagge (Lapporten) i sydost. På den nordligaste fjällstationen i anslutning till Kungsleden kan du avnjuta en trerättersmiddag för att fira din målgång – eller start, om du väljer att gå från norr till söder. Abisko är, tillsammans med Nikkaluokta, den vanligaste entrén till Kungsleden och tåget söderifrån stannar precis intill fjällstationen.

Ledbeskrivning: Med mycket dramatisk fjällterräng, närheten till Kebnekaise och ett tätt nätverk av fjällstugor är denna sträcka Kungsledens mest populära. Leden går nästan hela vägen genom en lång dal, ovanför trädgränsen, tills du kommer till Abisko. De välskötta spängerna gör att större delen av leden är mycket lättvandrad. Bortsett från passagen vid Tjäktjapasset – som är Kungsledens högsta punkt på 1 150 meter över havet – är leden relativt platt.

Avstickare: Norr om Singistugorna vid Tjäktjavagge kan du vika av och ta Durlings led upp på Kebnekaise, 2 097 meter över havet. Härifrån kan du antingen gå tillbaka samma väg ned eller gå till Kebnekaise fjällstation för övernattning. Från fjällstationen kan du senare gå en västlig led tillbaka till Singistugorna.

Stugor längs leden: Vakkotavare, Teussajaurestugorna, Kaitumjaurestugorna, Singi-stugorna, Sälkastugorna, Tjäktjastugan, Alesjaurestugorna, Abiskojaurestugorna, Abisko fjällstation.

Kartor/guideböcker: Calazo Kebnekaisefjällen 1:100 000; Vandringsturer på Kungsleden: Abisko – Kvikkjokk (av Annika Berggren); På fjälltur Abisko Kebnekaise (av Claes Grundsten); Fjällvandra kring Kebnekaise, Abisko och Riksgränsen (av Fredrik Neregård).

Mer info: svenskaturistforeningen.se, sverigesnationalparker.se/park/abisko-nationalpark, sverigesnationalparker.se/park/stora-sjofallets-stuor-muorkke-nationalpark 

5 klassiska turer på Kungsleden
FOTO: MARTIN OLSON

7 magiska turer i sommarsverige

3 tips: Uteproffsens finaste fjällturer