Hyr eller dela dina uteprylar

För den som inte vill eller kan investera i kostsam friluftsutrustning är hyrprylar ett smart val, för plånboken såväl som klimatet. Outdoor Buddies (tidigare Rent a plagg) i Åre var tidiga på bollen, och i takt med den ökade efterfrågan har allt fler friluftsföretag gett sig in på hyrmarknaden. Det senaste i raden är Stadium som hyr ut ryggsäckar och tält i tre butiker: Stadium Drottninggatan i Stockholm, Stadium Sisjön i Göteborg och Stadium Ski i Åre.

Naturkompaniet började hyra ut tält förra sommaren, och nu breddar de sitt utbud med ryggsäckar. Tre olika modeller av Fjällräven Keb finns numera att hyra i kedjans butiker över hela landet, för 500 kronor veckan eller 250 för en helg.
– Uthyrning av kvalitativ utrustning är ett sätt för oss att ge fler möjligheten att få en härlig upplevelse ute i naturen. Vi har haft fantastiskt bra efterfrågan på vår tältuthyrning sedan starten i fjol, säger Henrik Hoffman, VD för Naturkompaniet, i ett pressmeddelande.

Ett annat fiffigt initiativ i samma härad är möjligheten att samäga en kajak – en tjänst som nu lanseras av kajakföretaget Melker of Sweden i samarbete med delningsplattformen Ihopa. Andelskajaken kan vara en lösning för den som är rädd att en egen kajak skulle samla damm i garaget, eller den som vill ha en kajak men saknar utrymme.
– Vi på Melker är ju experter på kajaker och hur de används. Ihopa är experter på samägande. Tillsammans kan vi hjälpa folk att förverkliga sina kajakdrömmar, säger Pelle Stafshede, VD och grundare av Melker of Sweden.

På melkerofsweden.com finns mer info om deras andelskajaker och hur samägandet fungerar – och vill du hyra en Fjällräven Keb inför sommarens fjällvandring tar du dig till närmsta Naturkompaniet-butik. 

I sommar kan du hyra tält inför vandringen

Shoppa miljösmart