Testa Pladdling – Låna en kajak och plocka skräp

Pladdling innebär att man paddlar och samtidigt plockar skräp ur vattnet för att bidra till renare sjöar och hav. Begreppet kommer ur en annan trend – Plogging – att jogga och plocka skräp i naturen.

GreenKayak är en miljöorganisation som lånar ut sina gröna kajaker gratis, i utbyte mot att man pladdlar och delar med sig i sociala medier. De har funnits i flera europeiska städer sedan 2017, och under åren har över 25 ton skräp plockats upp ur vattnet av frivilliga.

Tillsammans med Carlsberg Sverige har de nu ordnat så att kajaker finns att låna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping. Kajakerna är gjorda för två personer och är säkra och stabila för nybörjare. Man har en hink mellan sig och varsin skräpplockare till hjälp. All plast och skräp som samlas in, sorteras och räknas.
– I sommar firar många semestern hemma i Sverige och pladdling är en perfekt aktivitet för att upptäcka vår fantastiska natur runt om i landet och bidra till renare vatten och en bättre framtid. Det spelar mindre roll om man lånar en kajak via GreenKayak, eller använder sin egen. Alla kan vara med och pladdla, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef på Carlsberg Sverige.

 

Här kan du låna gröna kajaker och testa pladdling i sommar (bokar gör du här.)

Stockholm: Klara Strand Café och Mälarpaviljongen
Göteborg: Point 65
Malmö: Kommendanthusets Kafé 
Jönköping: Point 65