Recept: Burkad äppelpaj med vaniljsås

Packa ryggan full med burkad äppelpaj så lovar vi att det blir en god tur, var du är är.

Recept: Susanne Jonsson/Susannes Skafferi, Foto: Andreas Nilsson

BURKAD ÄPPELPAJ MED VANILJSÅS

4 portioner

Fyllning:

4 äpplen, ca 500 g
1 msk smör
3 msk strösocker
1/2 dl russin, torkade tranbär, blåbär eller annan torkad frukt

1 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma, malen 1 tsk kanel, malen

Deg:

200 g smör, smält och avsvalnat 5 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Till servering: Vaniljsås eller vaniljkvarg

Tärna äpplen i 2–3 cm stora bitar, stek i smör och strö på resterande ingredienser. Låt koka ihop något, ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret till degen, låt svalna, rör ner socker och mjöl. Lägg en bit bakpapper i burkarna du gräddar i (portionsburkar eller en större form). Dela degen i två halvor. Fördela ena halvan i botten på formarna, tryck till så det blir en botten. Fördela äppelfyllningen på botten, smula resterande deg över.

Grädda mitt i ugnen tills ytan fått en gyllene färg, det tar cirka 20 minuter. Låt svalna och packa pajerna i ryggan. Kan ätas som de är eller värmas lite över eld.

Servera med vaniljsås (en smarrig variant är marsanpulver vispat i tjock yoghurt).