3 äventyr för barnfamiljen


3 äventyr för barnfamiljen
En varm dryck gör små magar glada efter en natt under bar himmel. Foto: Emma V Larsson

1. SOV UNDER BAR HIMMEL

Att sova ute är ett i grunden ganska litet äventyr – som ger en stor upplevelse. Oavsett ålder, faktiskt. Känns tältet lika tryggt och smidigt som sovrummet därhemma kan det vara dags att testa ett ännu friare alternativ, som att sova under bar himmel.

Gör så här: Vänta in riktigt bra väder, torrt och skapligt varmt (om du inte hör till dem som har garderoben full med vädertåliga tarpar, myggnät och hammockar förstås).

Ta med familjen eller några andra du gillar, och bege er till en rätt snäll men vacker miljö – kanske en strand eller glänta. Att övernatta i vindskydd kan vara ett tryggare alternativ för den ovane.

För vem: Den som söker ett litet, storslaget äventyr runt hörnet.

Förberedelser: Snacka ihop dig med familjen eller kompisgänget om rimlig nivå på utesovandet, och skaffa nödvändig utrustning. Lockar tarp, hammock eller enbart sovsäck och myggnät? Saknas någon pryl kan du alltid fråga vännerna på Facebook, eller i någon friluftsgrupp, om lån eller hyra.

Tar du med barn är varm choklad och sagobok två säkra kort, medan vuxna kan gå igång på allt från kokkaffe till champagne. 

 

 

3 äventyr för barnfamiljen
Leklandet skogen. Foto: Emma V Larsson

2. GÅ RAKT IN I SKOGEN

Ofta är den obanade vandringen en aktivitet förbehållen fjällen, men den går att applicera även i snårigare miljö – med vissa utmaningar. Den som går sin egen väg ser saker ingen sett förut, och lär inte möta någon längs vägen. Mycket spännande!

Gör så här: Hitta en sjö vars omkrets är lagom lång för en vandring, men som inte har någon tydlig stig eller uppmärkt led runt sig. Tänk på att det kommer att bli en del sicksackande, så mät inte fågelvägen. Tänk också på att det tar bra mycket längre tid att gå obanat jämfört med på stig. Försök sedan ta er runt sjön, så nära strandkanten som möjligt. Belöna er med en fika halvvägs.

För vem: Alla som vill göra en utmanande upptäcktsresa i det lilla.

Förberedelser: Packa extra strumpor och plåster, det här är ingen promenad i parken. En enklare karta, mobiltelefon som säkerhet, bekväma skor och fika ska med. 

 

 

3 äventyr för barnfamiljen
Stenåldersfiske – kul för stora och små!

3. SPÖA FISKEN SOM FÖRR

Att fiska kan göras hur krångligt som helst, med massor av specialutrustning. Dagens utmaning blir att istället att backa bandet, och det rejält. Bygg egna metspön helt enkelt, och se om de duger att få fisk på. Den som lyckas kommer garanterat att känna sig som Ronja Rövardotter i Björngrottan.

Gör så här: Samla barnen (eller vuxna kompisgänget, det här är kul!) och berätta om din fantastiska idé. Dra till skogs och leta upp lämplig sjö. Hitta där några lagom långa och lagom stadiga pinnar (kom ihåg att allemansrätten inte ger en rätt att skära loss kvistar från levande träd, håll er till det som hittas på marken).

Knyt fast en fiskelina med krok på varje pinne (den händige har förstås böjt till kroken själv, den inte lika händige köper lina och krok). Agna efter smak och tillgång och sitt där och tomglo tillsammans i lugna naturen. Något att tugga på förhöjer upplevelsen.

För vem: Den som har ledsnat på att släpa med sig en mindre busslast med fiskeutrustning, och ändå inte få napp. Eller den som inte begriper hur busslasten ska användas och vill ha en enklare utmaning.

Förberedelser: Köp lina och krok, om du inte tycker det är fusk. Eller tillverka eget. Fixa också något fiskgott att agna med. Observera att fiskekort kan behövas, även för stenåldersfiskare. 

3 turtips för äventyrliga familjer