UTE testar: Nätt GPS

Bakgrund

Denna minivariant av Garmin InReach Explorer är endast 5×10 centimeter stor och mindre än hälften så tung (100 gram). Med den i fickan kan du i en nödsituation utlösa ett interaktivt SOS-meddelande, för att få akut hjälp från ett globalt övervaknings- och responscenter (GEOS). InReach Mini spårar din position och låter dig dela den med dem därhemma, eller andra ute i naturen, för tryggare turer. Utöver nöd- och SMS-funktion har den grundläggande GPS- och kompassnavigering.

Snabba fakta

100 procent global satellittäckning (Iridium-systemet), interaktivt SOS, tvåvägs-SMS. Kan paras ihop med smartphone, surfplatta samt andra Garmin-enheter för åtkomst till topografiska kartor, flygbilder i färg med mera (via Earthmate-appen). Det inbyggda, uppladdningsbara litiumbatteriet ger upp till 50 timmar i standardläget i 10 minuters spårningsläge, och upp till 20 dagar i strömsparläge. Vattentålig (IPX7). Pris: 4 200 kronor (+ kostnad för abonnemang, från 170 kronor per månad beroende på servicenivå).

UTE-låtande

Storleken och vikten är ett plus, detta är en GPS som alltid ryms i packningen. Den är relativt enkel att använda, möjligen lite krånglig att skriva meddelanden med. Bra att den kan integreras med Garmin-klockan. I jämförelse med Spotsystemet är satellitnätverket Iridium något dyrare, men det har bättre global täckning – framför allt till sjöss. Gillar funktionen med väderuppdateringar direkt i handen. Det gäller bara att inte glömma att pausa abonnemanget när det inte används, annars blir det dyrt. Storasyskonet InReach Explorer är tyngre, men har dubbelt så lång batteritid, större skärm (i färg) samt färdignedladdade kartor.

Testad av: Fredrik Ölmqvist