UTE testar: Hammockar

Behagligt är det att vaggas till sömns, kika upp i grenverket och lyssna på lövsus. En hammock tar minimal plats i packningen och testets lättaste väger 470 gram inklusive myggnät. Ett komplett kit med tarp och uppsättningsremmar väger under kilot.

Många vittnar om att de sover gott hela natten i sin hängmatta, medan de i tält vrider och vänder sig. Andra uppsidor är att du kan sova en bit ovan besvärlig våtmark, snö och stenar. Dessutom är det möjligt att bo bekvämt och plant i sluttningar där det inte funkar med tält eller bivackpåse. För den som är på resa i områden med ormar, skorpioner och andra kryp kan en hammock rädda livet.

Dubbel väv är starkare, myggen kan inte stickas igenom skikten, och mellan vävarna kan ett liggunderlag säkras. I testet finns Expeds modell med dubbelväv. Det är viktigt att isolera med ett liggunderlag eller en underquilt – ett hammockformat täcke som fästs under väven. Enbart sovsäck räcker inte om temperaturen kryper ner på svalare turer. 

Hängmattan fästs upp med remmar som träs ett eller flera varv runt stammen och säkras genom sin egen ögla. Om det behövs längre rem skarvas denna i, och fästs i mattans karbinhake eller annat fäste. För att få hängmattan bekväm ska remmarna fästas i träden ungefär i brösthöjd. Om träden står längre ifrån varandra än cirka fyra meter ska fästremmarna upp högre.

Låt mattan hänga slackt, annars finns risk att du ligger som en banan och lätt ramlar ur om du rör dig mycket. Genom att ligga diagonalt i en bredare matta kan du ligga platt på sidan, rulla runt och krypa ihop.

Att sova i hängmatta är vingligt och ovant i början, men blir snabbt tryggt och skönt – speciellt om du bara sover en halvmeter över marken. Fäst en lina i marken så du kan vagga dig själv. Öva att sätta upp hängmattan med tarp hemma så att det går snabbt i skarpt läge.

Sea To Summit Pro Hammock, en av tre testade modeller, är skön med robust väv. Myggnät och tarp kan köpas till, medan dessa ingår i Exped Scout Combi UL. Den senare kommer med ett fastsytt myggnät i den dubbla hängmattan, plus en tarp. Även i Eno Djungle Nest Hammock ingår myggnät som är fastsytt, till den finns undertäcke att köpa till. 

3 tips

1. Hängmattor i olika väv
Härligt lätt att packa med en hängmatta på turen – gärna med extra nättyg om det finns risk för mygg och en tarp som stoppar vind, regn och sol. Hängmattor för svenskt friluftsliv är oftast i lätt syntetmaterial, men skönare är hängmattor i bomull som dock är tyngre att bära med sig. Spana gärna in bomullsmattor från Sydamerika för hemmabruk.

2. Häng mattan rätt
En tumregel för lyckad upphängning är att träden ska stå på minst fyra meters avstånd. Använd gärna breda remmar runt trädet för att skydda barken. Repet/ remmen mellan trädet och mattan ska ha cirka 30 graders lutning (max 45 grader) för att hålla för angiven maxlast. Tarpen skyddar mot regn och fästs beroende på väder en bit ovanför mattan. Montera först de mittersta taklinorna, sedan hörnen och kanterna. Vid stark vind kan kantlinorna fästas i marken med markpinnar. Halva tarpen kan fällas upp över mittlinan när utsikt önskas.

3. Isolera underifrån
En sovsäck komprimeras när du ligger på den och ger ingen isolering underifrån. Kombinera gärna en kort bit skumplast-liggunderlag under rygg och rumpa med ett uppblåsbart liggunderlag. På hängmattor med dubbelväv hålls underlaget fast mellan vävskikten. Alternativt kan en underquilt (undertäcke) hängas under mattan, med fyllning av dun eller syntet och i olika tjocklek. En underquilt för 1–5 grader väger 0,7 kilo och kostar 3 000– 4 500 kronor. Du kan tillverka din egen underquilt av en gammal sovsäck eller ett täcke. 

UTE testar: Hammockar

SEA TO SUMMIT PRO HAMMOCK

Pris 650–1 100 kronor
Vikt 555 gram inkl. remmar.
Mått 150 x 300 centimeter
Maxvikt 180 kilo
Material Nylon
Köpinfo seatosummit.com 

Hög maxvikt. Lätt. Hållbara spännen. Skön, stark väv. 
– Remlängd kan inte regleras vid spänne. Trång packpåse.

Användning
Lätt, robust och bekväm hängmatta. Perfekt för snabba turer och hemmabruk. Kan kompletteras med myggnät och tarp.

Beskrivning
Hängmatta i mjuk ripstop-nylon. Uppgraderad version där fästen och remmar följer med (tidigare tillbehör). Uppsättning med spänne som går igenom packpåsen; remmen fästs först i ett träd innan hängmattan dras ut för att sedan fästas med remmar i nästa träd. Fästen i form av pläterade stålspännen. Det går också att sätta upp hängmattan med vanligt rep eller fästremmar. Komplettera med Hammock bug net och Hammock tarp som säljs separat.

Kommentar
Smart och vädertålig uppsättning där rem-fästet går igenom packpåsen. Hållbara stålspännen fäster pålitligt, men remmen går inte att längdjustera invid mattfästet. Väven känns både tålig och behaglig mot huden. Det rätt robusta tyget och den breda hängmattan håller ett uppblåsbart liggunderlag på plats, och vi hade även en bit cellplast överst för värme. Tyget går ändå högt upp på sidorna. Komplettera med myggnät och tarp som skydd mot väder och flygfän. Bra att dessa säljs separat, kanske finns de redan i din garderob. Vi har testat hammocken under myggfria dagar under våren. 

 

UTE testar: Hammockar

ENO JUNGLE NEST – BÄST I TEST!

Pris 1 000–1 450 kronor
Vikt 528 gram inkl. myggnät.
Mått 140 x 300 centimeter
Maxvikt 136 kilo
Material Nylon, myggnät
Köpinfo eaglesnestoutfittersinc.com 

+ Lätt och tålig. Skön väv. Prisvärd. Bra myggnät. 

– …

Användning
Stadig och bekväm matta med fast myggnät. Komplettera med upphängningsremmar, tarp och underquilt.

Beskrivning
Uppgraderad klassiker med fastsytt myggnät. Nätet hålls upp av en taklina och en båge, så att det spänns och myggen inte når att sticka dig. Dragkedjan in i myggnätet går runt hela; öppna på valfri sida eller stuva undan nätet i en ficka. Den packade hängmattan kan fästas i trädet innan den dras ut, så att den inte hänger ner i lerig mark. Fästena är i form av avlånga ”duffelknappar” i metall. Inuti och utanpå hängmattan finns öglor, två innerfickor och fästen för underquilt.

Kommentar
Vår testfavorit, eftersom materialet är mjukt och skönt. Och inte minst för att myggnätet automatiskt spänns vid uppsättningen och hålls högt över ansikte och kropp – som en mysig koja. Mygg kan inte bita dig genom nätet. Stort plus också för att dragkedjan kan öppnas runt om hela och nätet packas undan när det inte behövs. Det är trivsamt att hänga en lampa i taköglan. Smidigt att packpåsen är fastsydd så den inte tappas bort, och hängmattan enkelt kan packas in med ena änden fortsatt förankrad i ett träd. Bottnen kunde dock gärna ha varit i dubbeltyg med ficka för liggunderlag. 

UTE testar: Hammockar

EXPED SCOUT HAMMOCK COMBI UL

Pris 3 300–5 000 kronor
Vikt 470 gram inkl. myggnät.
Mått 140 x 215 centimeter (tarp 140 x 296)
Maxlast 120 kilo
Material Nylon, myggnät
Köpinfo exped.com 

+ Detaljsmart. Lätt. Dubbelväv. Hög finish i material. 

– Något halkig väv. Myggnätet behöver sträckas. 

Användning
Smidigt, lyxigt och dyrt kit med hängmatta, insektsnät, tarp och upphängningsremmar. Dubbelväv med ficka för liggunderlag.

Beskrivning
Hängmattan fäster vid myggnätet och öppnas med en dragkedja längs ena sidan. För att spänna myggnätet finns en taklina som sätts fast i mattans fästen. Dessutom finns tre tygkanaler tvärs över, så att nätet kan sträckas med pinnar eller liknande. Bottentyget är dubbelt med öppning för liggunderlag. Fäster i rejäla karbinhakar. Tarpen kan fästas i hängmattans remmar eller högre upp, sidorna kan fästas vid marken eller ett träd. Hela kittet med tarp väger 940 gram.

Kommentar
Bekvämt och lyxigt allt-i-ett-set för hammocksugna. Hängmattan fästs snabbt upp i de medföljande remmarna. Vid karbinhakarna finns droppstopp som hindrar regnvatten att rinna längs linorna. Bekvämt med dubbeltyg – i fickan emellan ryms ett uppblåsbart liggunderlag plus en bit skumplast som värmer rygg och rumpa. Myggnätet är tryggt och invändigt finns fästöglor och två fickor. Bra tarp med fickor där linorna kan packas undan. Denna kombipryl får många plus för gedigen känsla och enkel hantering. Minus för det halkiga materialet och för att nätet inte sträcks vid uppsättningen.

Ute testar: ”Ett halvt ryggåstält på steroider”