Glamping i Sverige – 6 favoriter

1. FEJAN
Canvashotellet på ön Fejan i norra Stockholms skärgård består av tält med sköna dubbelsängar. De står på plattformar på klipporna, avskilda från varandra och vända mot vattnet. Ta med egen mat, eller få ingredienser till middagen levererade och laga själv i uteköket. Frukosten kommer i korg till tältet på morgonen.

På Fejan finns också kajakuthyrning, guidade paddelturer och kursverksamhet för den som vill ut på sjön.
Mer info: fejanoutdoor.se 
P.s. Läs en del av vårt reportage härifrån här!

2. SVARTSÖ LOGI
Precis som på Fejan är det fyra bekvämt inredda canvastält som utgör glamping-boendet på Svartsö. De står vid vattnet nedanför Svartsö Krog i Stockholms skärgård. Här lyxar du till det med fyrarättersmiddag på krogen innan du däckar i tältet, och väcks med frukostkorg. Varje tält har terrass med utemöbler.
Mer info: svartsologi.se


3.BERGALIV

Högt uppe på Åsbergets brant, vid Orbaden i Hälsingland, ligger Lofthuset – det första av fyra ”retreathus” som ska locka gäster ut i naturen. Här bor du i en minimalistiskt inredd stuga i två våningar, varav den översta är så avklädd att bara stommen är kvar. Där har du din yogaterrass med utsikt. Kombinera vistelsen med middag, övernattning och spa på Orbaden Spa & Resort.
Mer info: bergaliv.se


4. URNATUR

Bo i sagolika trädhus, kojor eller stugor med grästak mitt i Holavedsskogarna utanför Ödeshög i södra Östergötland. Här finns ingen elektricitet, så du eldar i kaminen och tänder stearinljus när det blir mörkt. Ett ställe att koppla ner och koppla av på. Bada bastu, hoppa i sjön och vrid tiden tillbaka ett snäpp.
Mer info: urnatur.se


5. FABRIKEN FURILLEN

Den lilla ön Furillen är förbunden med östra Gotland och mest känd för sitt gamla kalkbrott. Där finner du Fabriken, ett stilrent designhotell med restaurang. Dolda i skogen vid öns södra ände ligger hotellets två eremitkojor – åtta kvadratmeter stora och enkelt inredda (Hästens säng). Prislistan är lite speciell: du bor tre nätter för 5 550 kronor och ytterligare nätter med ett tillägg på 1850 per natt.  
Mer info: furillen.com


6. TREE HOTEL

Är det konst eller hotellrum? Det kan man undra när man kommer till Harads i Norrbotten och ser de märkliga små trädhusen, formade som allt från flygande tefat till spegelkuber. Här bor du mitt i skogen med utsikt från trädtopparna. Maten äts på Brittas Pensionat, där menyn är närproducerad och säsongsanpassad.
Mer info: treehotel.se