Våffla med svamp och örtcrème

Våfflor, schnitzel och mustig soppa – skogens guld ger gränslösa möjligheter. I nyaste numret bjuder utekocken Elle Nikishkova på tre recept ur sin svampiga kok- och guidebok. Här får du provsmaka våfflor!

RECEPT: ELLE NIKISHKOVA, FOTO: RANIA RÖNNTOFT

VÅFFLA MED SVAMP OCH ÖRTCRÈME

8 våfflor

125 g smör
2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 dl havremjöl
1 msk bakpulver
2 dl iskallt vatten

Svampfräs

3 dl färsk svamp, eller 2 dl blötlagd
2 dl hackad rödlök
Olja eller smör till stekning
Salt och peppar

Örtcrème

2 dl turkisk yoghurt, eller motsvarande
1 tsk riven pepparrot
Blandade örter
1/2 citron eller lime
En nypa chiliflingor
Salt och peppar

Blanda alla ingredienser till örtcrèmen. Fräs löken i olja eller smör tills den har fått fin färg. Lägg i svampen i samma stekpanna. Den färska svampen släpper vätska, låt den sjuda bort och stek sedan svampen ihop med löken. Smaka av med salt och peppar.

Nu är det dags att göra våfflor! Smält smöret och låt det kallna. Vispa ihop mjöl, bakpulver och mjölk till en slät smet. Rör sedan i smöret och vattnet. Låt stå och dra i cirka 15 minuter, medan du förbereder elden. Värm sedan våffeljärnet över elden och häll på smeten. Strö på lite svampfräs och stäng igen järnet. Grädda våfflan i några minuter – och glöm inte att vända järnet. Servera våfflorna varma, toppade med örtcrème. 

Våffla med svamp och örtcrème

EN COOL SVAMPBOK

Utekocken Elle Nikishkova växte upp i Ukraina och fångades tidigt av traktens mustiga matkultur. Om det och mycket annat berättar hon i sin nya bok Svampbok för matälskare (Calazo), som är ett slags mix av kokbok och plockguide, varvat med personliga betraktelser.

Titeln svampkonsulent kan ju kännas mossig, men detta är en cool och levande guidebok för alla som drömmer om att utforska svampskogen bortom trattisarna. Att vi skulle lyckas hitta den sällsynta blomkålssvampen, som behövs för att kunna laga Fried black rice, finner vi dock för otroligt. Undrar om
den kan ersättas med trattisar?

Ett extra plus för de fina bilderna på Elle och maten, tagna av Rania Rönntoft. De tillför en lyxig och personlig ton till guideformatet.