Vandra i färgsprakande skog

1. Höst i Skåne

Söderåsens nationalpark är en given hösttur. Det populära skogsområdet strax söder om Helsingborg samlar ju folk av en anledning, och dess djupa dalar och lummiga lövskogar symboliserar för många den långa och härliga hösten i Skåne. Det finns flertalet vandringsleder att utforska, till exempel Hjortsprångsrundan (7,7 kilometer) och Kopparhattsrundan (4 kilometer) som båda bjuder på fina utsiktspunkter längs vägen. För att ta dig till Söderåsen åker du bil eller tar bussen till antingen Skäralid eller Röstånga busstation. Mer info på sverigesnationalparker.se och visitskane.com. 

2. Östgötska ekar

Söder om Linköping hittas en samling ovanligt stora ekar, som har givit området namnet Eklandskapet. Ett av de största sammanhängande områdena ligger i Sturefors naturreservat, vid sjön Ärlångens nordvästra strand. Någon markerad vandringsled finns inte, men det är fritt fram att ströva i området och suga in den mäktiga atmosfären. Här varvas öppna betesmarker med ekhagar och ädellövsskog. Marken i Sturefors naturreservat tillhör Sturefors slott – ett praktfullt bygge med tillhörande engelsk park som du kan beskåda från utsidan.
Läs mer på visitlinkoping.se. 

3. Sydligaste fjället

Vill du ha lite vildmarkskänsla över höstens skogsäventyr är Tandövala i Dalarna värt ett besök. Naturreservatet ligger 3,5 mil nordväst om Malung och har kallats Sveriges sydligaste fjäll – även om det egentligen är en vard, ett delvis kalt berg som sticker upp ovanför trädgränsen. Området är höglänt med en artfattig växtlighet men däremot finns ett rikt djurliv, gammal urskog och gott om fina skägg- och tagellavar. Förutom att gå fritt kan du vandra Gräsbricksleden som korsar området. Till Tandövala tar du dig med bil, mer info på lansstyrelsen.se samt via Terrängkartan. 

Skärgårdsvandra i Stockholm