UTE testar: Plastpåsestövlar

Bakgrund

Plastpåsar på fötterna är i sig inget nytt, och det har funnits proffsigare modeller än Icas i friluftsbutikerna. Vi testar Torrskodd vid knähöga vad över fjällbäckar, med cirka tolv kilo packning på ryggen.

Snabba fakta

Plastpåsestövlarna är tillverkade av slitstark polyuretanplast och förstärkta under fötterna. De finns bara i en storlek, väl tilltagen, och justeras med kardborre runt vristen och under knät så att de sitter på plats. Torrskodd väger 350 gram paret, tillverkas i Sverige av Wetterskogs och kostar 599 kronor på Naturkompaniet. Förutom vid vad kan de användas vid fiske eller kajakpaddling, exempelvis. 

UTE-låtande

Materialet ger en robust känsla, ingen oro för rispor. Med Torrskodd lättillgängligt i ryggsäcken går vaden väldigt snabbt och smidigt – och väl över är det bara att rulla ihop påsarna och vandra vidare. De känns rätt bylsiga på, men gör jobbet i vattnet och håller dig torr. Skönt att slippa ta av kängorna, byta strumpor och annat som kan komma med vadandet.

En nackdel är förstås att Torrskodd stjäl utrymme i ryggsäcken och adderar 350 gram. Om foppatofflor eller lätta löparskor istället används vid vad, kan dessa extraknäcka som lägerskor om kvällarna. Där går Torrskodd bet. På en tur med tyngre packning och täta, strömmande vad kan det dock vara värt den extra vikten. Stabila skor ger trygghet när du vadar.

Testat av: Uteredaktionen 

UTE testar: Hammockar