8 åfan-hyttor i Norge


8 åfan-hyttor i Norge
Foto: Ole Schanke Eikum/ DNT

1. TUNGESTØLEN TURISTHYTTE – HÄNFÖRANDE GLACIÄRVYER

Den älskade stugan just nedanför Jostedalsbreen förstördes i orkanen Dagmar 2011. Ersättaren hänför dock minst lika mycket. Under sommar och höst kan vandrare söka skydd i denna moderna skapelse, signerad arkitektfirman Snøhetta. Nedanför stugan ligger ett stort floddelta i ett bländande glaciärlandskap.

Bokning: I Tungestølen kan du bo i sovsal med plats för 25 personer eller i stuga med 4–6 sängplatser. När allt är färdigbyggt ska här finnas plats för 50. En natt i sovsal kostar från 225 norska kronor (för medlem). Tungestølen är bemannad och du kan boka till både frukost och middag. Öppet juni till oktober. tungestolen.dnt.no/booking.

Hitta hit: Tungestølen ligger i Luster, västra Norge. Med bilen tar du sikte på Veitastrond. Jostedalsbreen nationalpark omringar byn på tre sidor och det finns bara en bilväg in i Veitastrond. Närmaste större samhälle är Hafslo. Tungestølen hittas längst bort i Veitastronddalen. Det är bommad väg fram till stugan som kan betalas via Vipps (norsk variant av Swish). Från bommen är det fem kilometer till Tungestølen.

Turtips: Hit åker många för att upptäcka de omgivande glaciärerna, både via guidade turer och på egen hand. Även familjer med små barn kan göra dagsturer med Tungestølen som utgångspunkt. En enkel och fin dagstur startar vid Tungestølens parkering och går till glaciären Austerdalsbreen, inramad av höga fjäll. Vill du utmana dig lite extra arrangerar Norgesguidene glaciärvandring, för både nybörjare och erfarna.

Mer info: ut.no/hytte/10296538/tungestlen-turisthytte-dnt; norgesguidene.no. 

8 åfan-hyttor i Norge
Foto:: Eivind Haugstad Kleiven/ Den Norske Turistforening

2. FUGLEMYRHYTTA – ETT STENKAST FRÅN TUNNELBANAN

Oslobornas favorithytta ligger bara två kilometer från närmaste tunnelbanestation, men har ett utsökt läge med vyer över Holmenkollen och Oslofjorden. Det finns ingen el eller vatten, däremot gaskök och färskvatten från närliggande vattendrag. Denna stuga är, precis som Tungestølen, skapad av byrån Snøhetta. Ojämna vinklar och stora panoramafönster ska samspela med, och framhäva, naturen.

Bokning: Fuglemyrhytta är obemannad, vilket innebär att du måste vara medlem i turistföreningen för att kunna boka den. Det går emellertid bra att nyttja dess terrass för ett lunchstopp på dagsturen. I stugan finns tio sängplatser fördelade på två sovrum. Ett dygn kostar 1 800 norska kronor för hela stugan, och den kan bokas året runt på ut.no/hytte/101209/fuglemyr-hytta. Boka i god tid!

Hitta hit: Du tar dig till Oslo på valfritt sätt, väl där går du ner i tunnelbanan och kliver av vid Skådalen tunnelbanestation. Sedan får du promenera i drygt en halvtimme till hyttan. En finare tur startar vid Vetakollen tunnelbana – den promenaden tar cirka en timme och vackra vyer utlovas.

Turtips: En trevlig dagstur på din Oslo-helg startar vid Frognerseteren stasjon. Följ den blåmarkerade stigen upp till stugan Frønsvollen. Sedan går du ner och förbi Vetakollen tunnelbana, för att därefter ta dig upp till Fuglemyrhytta. Vid hemgång traskar du till Vetakollen igen och landar i stan. Turen är sju kilometer, tar runt tre timmar och bjuder på fina vyer. Avrunda på Vetakollen Pizzeria, mycket poppis.

Mer info: visitoslo.com, dntoslo.no. 

8 åfan-hyttor i Norge
Foto: Kevin Molstad och Jonas Olsvik/Den Norske Turistforening

3. KVITLEN TURISTHYTTE – STRAMA LINJER I KVITLADALEN

Kvitlen är en vacker stuga mitt i Rogalands turområde, skapad på initiativ av Stavanger turistförening. Här samsas element från traditionella stugor med mer modern design. Panoramafönster visar upp den vackra Kvitladalen och det närliggande vattendraget som bjuder in till kalla bad. Två huskroppar förbinds med en smal gång och gästkapaciteten är stor. Stugans trappa påminner om en liten amfiteater, som blickar ut över imponerande natur.

Bokning: I Kvitlen finns 26 sängplatser och 24 madrasser. Boka på ut.no/hytte/101185/kvitlen, priser från 280 norska kronor natten för en vuxen DNT-medlem. Stugan är obemannad men det finns proviant att köpa på plats om du inte vill bära med dig egen.

Hitta hit: Från Stavanger är det cirka 1,5 timmes bilväg till Ryfylkeheiene, och det finns flera vandringsrutter som går till Kvit- len. Vi rekommenderar att du parkerar vid Bjordal, då har du 5,5 kilometer vandring
till stugan. Det är en mycket vacker tur du möter här, men också krävande. Du kan även parkera vid Eikebrekka för att sedan gå drygt en mil i lättare terräng. Parkerar du vid Stavtjørn blir vandringen både lång och relativt krävande.

Turtips: Det finns många fina vandringsmöjligheter runt stugan. Prova gärna leden runt Nordre Kvitladalen, den börjar vid stugan och är totalt 7,7 kilometer lång. Från Kvitlen fortsätter stigen till stugan Støle. Du fortsätter sedan västerut till Hovlandstølen och vidare på omarkerad stig till den populära restaurangen och boendet Byrkjedalstunet. Det är en krävande men mycket fin rundtur som tar cirka fyra timmar.

Mer info: stf.no. 

8 åfan-hyttor i Norge
Foto: Line Hårklau/Den Norske Turistforening

4. Rabothytta – Avskalad lyx i Helgeland

Rabothytta är den högst belägna turiststugan i Nordnorge och ståtar 1 200 meter över havet. Den ser både rå och lyxig ut där den står, mitt ute i vildmarken. Robust är den också, byggd för att klara orkanvindar. Stugan är namngiven efter den franske bergsbestigaren Charles Rabot som älskade att utforska Nordnorge i allmänhet och området kring Okstindanglaciären i synnerhet. Den har strålande utsikt över glaciären och är tänkt att matcha den omgivande naturen. Huset har ritats av arkitektbyrån Jarmund & Vigsnæs och byggdes enbart med lokala material.

Bokning: Rabothytta bokas på rabothytta.dnt.no och minst en i sällskapet måste vara medlem i DNT (det sistnämnda gäller även för dagsbesök). Stugan är obemannad och det finns 30 sängplatser, som kostar från 150 norska kronor per natt och vuxen som är medlem. Rabothytta kan besökas året runt.

Hitta hit: Rabothytta ligger i Hemnes kommun, 40 km söder om Mo i Rana. Du kan komma nästan ända fram med bil; kör mot Korgen och ta av mot Leirskardalen. Vid vägs ände finns en parkering fem kilometer från stugan, sedan är det vandring som gäller på markerad stig. Det är en luftig rutt med några branta partier.

Turtips: Strax öster om Rabothytta ligger den runda sjön Okstindtjønna som en djup kittel 200 meter längre ner. Sjön är omringad av branta berg och vattnet lyser i turkos tack vare de omgivande glaciärerna. Det är bara tre kilometer vandring hit, men turen är delvis brant. Du passerar stenar lika stora som hus, efterlämnade av glaciären, och runt klipporna finns det små dammar att simma i. En oerhört fin tur! 

Mer info: ut.no/hytte/10672/rabothytta.

8 åfan-hyttor i Norge
Foto: Thomas Rasmus Skaug/Visit Norway

5. SKÅPET – ZINKVÄGGAR VID LYSEFJORDEN 

Stugorna med namnet Skåpet ligger mitt bland de fina vandringsstigarna i Frafjordheiene, på Lysefjordens södra sida. Med sina stora fönster och väggar i zink blev Skåpet en uppmärksammad nykomling i det norska stugutbudet för några år sedan.

Bokning: Huvudstugan har ett gemensamt sällskapsrum, kök och sovplats för tolv personer. Det finns också bastu med utomhusdusch, en byggnad med toaletter och sex små övernattningsstugor. De mindre stugorna har plats för fyra personer. Skåpet är obemannat och kan besökas året om. En natt kostar från 1 100 norska kronor och du bokar på ut.no/hytte/101186/skapet.

Hitta hit: Skåpet ligger i Sandnes i Fjordnorge. Enklast kommer du hit med bil. Ta sikte på Oanes som ligger 30 km bort. Kör sedan över Lysefjord-broa mot Forsand. Därifrån fortsätter du mot Övre Espedal och in i Vinddalen. Parkera längst in i Vinddalen, sedan följer 3,5 kilometer fin och familjevänlig vandring till hyttan.

Turtips: Vandringsleden runt Lysefjorden är spektakulär – tar du den kan du stanna till vid Skåpet första natten. Hela turen tar en vecka i anspråk och slingrar sig förbi flera kända platser, bland annat Preikestolen och Kjerag. 

Mer info: no.fjordnorway.com

8 åfan-hyttor i Norge
Foto: Sindre Heggebø/Den Norske Turistforening

6. SKÅLABU – TOPPSTUGOR I BREHEIMEN 

Skålabu ligger vid sidan av den mycket välkända stugan Skålatårnet, som byggdes redan 1891 och användes som sanatorium. Den äldre har kallats Norges mest originella stuga.

Skålabu byggdes 2016 för att utöka övernattningskapaciteten i ett mycket populärt område för friluftsliv. Stugorna är i sig sevärdheter där de blickar ut från toppen Skåla, som med sina 1 848 meter har störst höjdskillnad mellan fjord och fjäll i hela Norge.

Bokning: I Skålabu finns 20 sängplatser och stugan är normalt öppen året om. Vissa avvikelser kan förekomma just nu på grund av pandemin. Stugan är obemannad men det finns proviant att köpa på plats. En sängplats kostar från 280 norska kronor för en vuxen DNT-medlem och bokas på ut.no/ hytte/101254/skalabu.

Hitta hit: Utgå från samhället Loen, dit kommer du med både buss och tåg. Därifrån följer vandring på en stig som ringlar sig uppåt till Skålabu. Vandringen tar 4–5 timmar och är mycket vacker.

Turtips: Det finns enormt mycket vandring i området, samt även en fin Via ferrata. Den börjar nere i Loen och går upp på fjället Hoven. Då kommer du bland annat att korsa den 120 meter långa Gjølmunnebrua, som är den längsta Via ferrata-bron i Europa. Den ligger 750 meter över havet.

Mer info: bergenoghordalandturlag.no. 

8 åfan-hyttor i Norge
Foto: Tord Paulsen

7. PREIKESTOLEN FJELLSTUE – ANDRUM VID KÄNDISKLIPPAN

Den iögonfallande klippan Preikestolen lockar enorma mängder äventyrslystna besökare varje år. Preikestolen Fjellstue ligger vid vandringsleden som leder upp till utsiktspunkten, och den är värd ett stopp. Detta är inte ett vildmarksboende, men något av en port till en spännande plats som framför allt lockar familjer.

Bokning :Preikestolen Fjellstue är det enda boendet i vår lista som inte är DNT-anknutet. Här finns 27 rum med dusch och toalett, men även fler boendealternativ – bland annat i hängmatta. En sängplats kostar 1 890 norska kronor per natt i högsäsong och du bokar på preikestolenbasecamp.com/preikestolen-fjellstue. Söker du service har du hittat rätt, här finns såväl kafé som restaurang.

Hitta hit: Preikestolen ligger i Ryfylke i Fjordnorge. Hit kan du ta dig med buss eller bil på mindre än en timme från Stavanger. Du kliver av vid Preikestolen BaseCamp om du åker buss. Stor parkering finns precis bredvid boendet.

Turtips: Den självklara turen är den två timmar långa vandringen från fjällstugan till den ikoniska klippan. Men det finns gott om andra dagsturer att utforska, som turen ner till Lysefjorden som även den tar runt två timmar. I området kan du också paddla, klättra och åka zipline.

Mer info: preikestolenbasecamp.com. 

8 åfan-hyttor i Norge
Foto: John Petter Nordbø/Den Norske Turistforening

8. VIGLESDALEN – GÅRDSKÄNSLA I VILDMARKEN

Den nyaste stugan i Viglesdalen ligger på en magnifik plats – omringad av vilda, mäktiga fjällsidor. Här har Stavanger Turistförening drivit omtyckta stugor i över 100 år. I dag kan vandrare uppleva fyra generationer hyttor i dalen och det är den nyaste som står ut med sin arkitektur. De stora glaspartierna får det att kännas som om man sitter mitt i naturen och dricker sitt morgonkaffe.

Bokning: I den nya obemannade hyttan i dalen finns 36 sängplatser. Utöver en traditionell sovsal, där en säng kostar från 280 norska kronor för en vuxen DNT-medlem per natt, finns några dubbelrum för de som vill bo mer privat. Boka på ut.no/hytte/101052/viglesdalen.

Hitta hit: Att ta sig till stugan är en naturupplevelse i sig. Från Nes i Ådal följer du en gammal stig som togs fram av svenska rallare i början på 1900-talet. Den följer den slingrande älven och ger många möjligheter till bad. Turen tar cirka tre timmar att gå och passar även för barn.

Turtips: Kring Viglesdalen finns många fina fjälltoppar att vandra upp på, till exempel Tverrfjellet. Annars är det en fin tur att vandra nio kilometer till stugan som kallas Stakken – det tar runt fyra timmar enkel väg. Området runt Stakken är särskilt poppis bland fiskare och bärplockare.

Mer info: stf.no. 

 

DNT ÄR NORGES STF – SÅ BLIR DU MEDLEM

Majoriteten av stugorna vi har listat drivs av Den Norske Turistförening (DNT). De driver ungefär 550 stugor över hela Norge – bemannade, obemannade och stugor med självhushåll. Ofta krävs att åtminstone en i sällskapet är medlem i DNT för stugbokning. Medlemskap kan lösas på dnt.no.

OBS: I nuläget kan öppettider och bokningsregler variera. För närvarande måste ALLA DNT-stugor förbokas med anledning av Covid-19, och egna sängkläder måste tas med.

Bemannade stugor

De bemannade stugorna erbjuder frukost och middag som tillägg, och du kan göra ditt eget lunchpaket vid frukostbordet. Du bor i rum för 2–4 personer eller mer. Det är möjligt men normalt inte nödvändigt att boka säng i förväg – det finns alltid någonstans att sova.

Stugor med självhushåll

Stugorna med självhushåll har kokmöjligheter och det finns baslivsmedel i skåpen. Betala för det du använder enligt en prislista som finns i stugan.

Obemannade stugor

De obemannade stugorna är lite enklare och har ingen mat, men kokmöjligheter finns. För att få nyckel till obemannade stugor måste du vara medlem i DNT. 

Världens vackraste vandringar