5 tips: Så hittar du en tålig termos

Thermos är grekiska och betyder värme. Att begreppet termos idag är vedertaget och syftar på isolerade behållare, kan vi tacka skotten Reinhold Burger för. Det var nämligen han som kommersialiserade vakuumflaskan för drygt 100 år sedan. Men innan han släppte flaskan på marknaden lät han arrangera en tävling för att hitta det perfekta namnet. Ja, du förstår vilket som vann.

Den isolerande funktionen i en termos bygger på en dubbelväggskonstruktion med vakuum mellan inner- och ytterflaska. Eftersom vakuum inte har någon värmeledningsförmåga blir isoleringen effektiv. Från början var innerflaskorna i glas, som du kanske minns, men moderna stöttåliga termosar är idag gjorda helt i rostfritt stål. Det är ju en utmärkt utveckling för friluftslivet och gör termosarna näst intill okrossbara. Men bara näst intill. 

Är det möjligt att ha med sig varm dryck en hel dag på fjället eller i skogen? Svaret är ja – särskilt sommartid. Självklart påverkas varmhållingen av hur ofta du häller upp från termosen och hur mycket dryck som finns i den. En full termos har ett större värmebatteri än en halvfull termos. Vill du ha rykande varm dryck sent på eftermiddagen ska du alltså vänta så länge som möjligt med första rasten, för att bevara hela värmebatteriet så länge som möjligt. 

 

1. Mängden gör skillnad

En termos med stor volym har generellt en bättre varmhållningsförmåga än en termos med mindre volym. Det beror på att värmebatteriet, som är lika med innehållet, är större. Därför ska du välja en termos som rymmer mycket vätska och alltid fylla den helt för bästa resultat.

2. Korken ska kunna rengöras

Korken ska vara lätt att hälla från och enkel att göra ren. För att inte släppa ut värme ska en skruvkork bara skruvas upp ett halvt varv. Det finns också korkar med tryckknapp, pip eller drickfunktion som gör det snabbt och enkelt att hälla upp. Om korken har sådana funktioner är det viktigt att den är isärtagbar för rengöring.

3. Metall reflekterar värme

Ytfinishen är inte bara till för ögat. Den borstade eller blanka stålytan har till funktion att reflektera exempelvis solljus. Det är extra viktigt om termosen ska användas för kylda drycker. En färgglad termos är kul, men absorberar viss värme. Svart färg absorberar mest värme.

4. Greppet är viktigt

Breda termosar kan vara svåra att greppa för den med små händer. Om termosen har ett handtag är den lätt att hålla. Ytan på termoskroppen påverkar greppet, där en matt eller silikonöverdragen yta ökar friktionen och greppet.

5. Testa termosen direkt

Kvalitetskontrollen skiljer sig mellan olika termostillverkare. Risken att du köper ett måndagsexemplar är troligen mindre om du väljer ett välrenommerat märke. Men för säkerhets skull bör en termos testas direkt efter köp. En indikation på att en termos är punkterad, alltså att vakuumfunktionen upphört, är då den blir varm på utsidan när den fylls med het dryck.