Godaste svampsoppan i termos och kopp

Skogens guld ger gränslösa möjligheter – här i en mustig soppa. Har du svamp kvar i din skog, eller kanske i frysen? Testa det här goda receptet och förgyll din helgtur!

RECEPT: ELLE NIKISHKOVA, FOTO: RANIA RÖNNTOFT

Karpatisk svampsoppa

4 portioner

3 nävar färska soppar eller 1 stor näve torkade
2 dl hackad gul lök
2 dl riven morot
1 liter vatten
2,5 dl grädde
En näve hackad dill
Salt och peppar
Smör eller olja till stekning

Om du använder torkad svamp, blötlägg den i lite vatten i cirka 30 minuter tills den blir mjuk. Blötläggningstiden beror på hur tjockt skivad svampen var när den torkades.

Under tiden, förbered de andra ingredienserna till soppan. Stek löken och moroten i grytan tills de har fått en gyllene färg. Krama ur den blötlagda svampen och stek med den i grytan i några minuter. Spara blötläggningsvattnet till soppan, i detta vatten finns en massa smak och eventuellt också näringsämnen som du inte vill gå miste om.

Tillsätt vatten (och eventuellt blötläggningsvatten) och låt buljongen koka upp. Salta och låt sjuda i cirka 20 minuter. När du känner att svamparomerna utvecklas och spritter i grytan är det dags att tillsätta grädden. Sjud soppan några minuter till och tillsätt slutligen dillen. Smaka av med salt och peppar. 

Godaste svampsoppan i termos och kopp
Utekocken Elle Nikishkova växte upp i Ukraina och fångades tidigt av traktens mustiga matkultur. Om det och mycket annat berättar hon i sin nya bok Svampbok för matälskare (Calazo), som är ett slags mix av kokbok och plockguide, varvat med personliga betraktelser.

Våffla med svamp och örtcrème