UTE testar: Rymlig rygga för vandrare


UTE testar: Rymlig rygga för vandrare

Bakgrund

För en tälttur på några dagar är en ryggsäck på 50–60 liter oftast tillräckligt. Vissa vandrare dras till lätta och superenkla skalsäckar, där extra packfickor kan fästas utanpå efter tycke och smak – andra värdesätter komforten i ett rejält bärsystem och mycket småförvaring. Raido hamnar mitt emellan.

Kortfakta

Raido är en 55-liters lättviktsryggsäck med aluminiumram och V3 Pivot-system, för flerdagarsturer. Unisex, rygglängden kan justeras. Tåligt ripstop-material i 100 procent återvunnen polyamid, med fluorkarbonfri ytbehandling. Bottenförstärkning i polyamid/polyester/ kevlar. Rekommenderat pris: 3 600 kronor. Finns även som 38-liters för 3 300 kronor.

UTE-låtande

Första intrycket är att säcken är snygg och känns rejäl, trots att den bara väger 1500 gram. På sant Klättermusen-maner är spännen och andra detaljer påkostade och smarta. De stora sidofickorna sväljer lätt vattenflaska och regnställ, men rulltoppen känns lite ovan på en så pass stor ryggsäck.
Vi packar 14 kilo (den ska klara 17) och bärsystemet sitter skönt mot axlar och höft på en femdagarstur. Pivot-systemet gör att säcken rör sig med kroppen – det känns lyxigt att ha på en så lätt och avskalad modell. Rulltoppen gör säcken rymlig och det är lätt att packa upp och ner grejer. Efter ett par dagar har vi hittat en bra packrutin och saknar inte topplock lika mycket som i början. Lösa fickor kan köpas till och fästas på ryggsäcken.

En detalj som skulle må bra av en uppdatering är bröstremmen, bestående av tunn gummicord och en liten krok. Den hakar loss med jämna mellanrum, när man böjer sig framåt – det hade varit bättre med en tunn rem eller en grövre cord.

Testad av: Uteredaktionen

UTE testar: Hammockar