Pliking – vandra och plocka skräp i helgen

Bakgrunden till initiativet pliking är att Coronapandemin medfört att allt fler spenderar tid i naturen, vilket lett till en ökad nedskräpning. Håll Sverige Rents senaste rapport, Skräprapporten 2020, pekar på att en ökad naturturism leder till ökad nedskräpning.
– Naturen och vildmarken är en fantastisk källa till rekreation och återhämtning och vi ser hur allt fler upptäcker naturen i dessa svåra tider. Det vi också tyvärr ser är ett ökat slitage och en ökad nedskräpning, vilket fick oss att starta initiativet PLIKING. Samtidigt som jag njuter av naturen tar jag också hand om den och ger något tillbaka genom att plocka skräp, säger Caroline Karlström, marknadschef på Lundhags.

Med start på Black Friday uppmanar Lundhags alla som vill att ge sig ut i naturen att plocka upp skräp under initiativet Pliking with Lundhags. Ordet pliking är en sammanslagning av orden picking up litter och hiking. Målet med Pliking är att lämna naturen lite finare än innan. För att motivera så många som möjligt att delta, kommer Lundhags att lotta ut 100 stycken ryggsäckar av modellen Baxen 22L till de som deltar. Man deltar genom att tagga en kompis på Lundhags instagram och sen ta kort på sig själv och sin påse skräp och tagga ”pliking”.
– Vi startar initiativet på Black Friday som ett sätt att ”störa” den ohållbara shoppinghysterin. Vi hoppas inspirera folk att istället för shoppa gå ut och njuta av naturen och samtidigt ta med sig en påse och fylla med det skräp som man finner.

 

PLIKINGTIPS

  1. Ta gärna med barn och kompisar

  2. Ta på dig oömma kläder efter väder

  3. Ha med en påse i ryggsäcken som du fyller med skräp

  4. Använd handskar

  5. Lämna avfallet på närmaste återvinningsstation

 

Haglöfs uppmanar: köp begagnat

Outdoormärken tar avstånd från Black Friday