1. ÅNEJ! GLÖD PÅ DUNJACKAN
Yttertyget i dunjackor, och motsvarande med syntetfoder, är ofta relativt känsligt för både revor och brännskador. Det är lätt att få små hål av eldloppor eller stålkanter. Laga hålet så fort det går, eftersom det annars lätt blir större och mycket av fyllningen kan smita ut. Tvätta inte jackan innan hålet är lagat.
Den här typen av hål kan lagas, i nödfall eller temporärt, med silvertejp. Ha alltid i ryggsäcken! Det håller dock inte så bra när du sedan vill tvätta jackan.
En bra, hållbar och snygg lagning får du sedan med en självhäftande lagningslapp som klistras över hålet. Dessa finns att beställa på nätet eller att köpa i friluftsbutiker. Har du en dyrare jacka av bättre kvalitet kan du få en lagningslapp om du hör av dig till tillverkaren.
Gör så här: Pilla in dunet/fodret i jackan, lägg den sedan så platt som möjligt. Klipp till lappen så att den är lite större än hålet, runda hörnen lätt så håller lagningen längre. Skala bort skyddsfilmen och klistra lappen på jackan.
2. ÅNEJ! EN REVA I BYXORNA
En rivskada i ett par skalbyxor behöver ofta två lagningar, en från insidan och en från utsidan.
Gör så här: Börja från insidan och fixera hålet med en lagningslapp (se ovan om lagning av dunjacka) som du syr fast eller klistrar på. Komplettera med en lagnings-lapp från utsidan, gjord av till exempel det material som används för att klistra bokstäver på segel, så är dina byxor vattentäta igen.
3. ÅNEJ! DÄR GICK DRAGKEDJAN
Ett vanligt problem är att släden, som dras upp och ned på dragkedjan i jackan eller tältet, går sönder. Den är lätt att byta ut. Du kan köpa en ny hos en skomakare eller beställa en från tillverkaren av jackan eller tältet.
Gör så här: Klipp med en avbitartång bort dragkedjestoppet som sitter högst upp. Dra sedan loss hela den trasiga släden. Trä på den nya och kläm med en plattång fast ett nytt dragkedjestopp. Var noga med att trä på släden åt rätt håll. Om pinnar i dragkedjan gått av måste du byta hela dragkedjan. Då sprättar du loss hela den gamla dragkedjan och sätter i en ny, som du antingen köpt hos en skomakare eller välsorterad sybehörsafär – alternativt fått från jack- eller tältleverantören. Det krävs en ganska kraftig symaskin för att få till en bra och hållbar söm och det kan vara lite knepigt, dock helt möjligt för den händige. Det här är något som både reparationstjänster och producenter av friluftsutrustning hjälper till med om du går bet.