52 äventyr på ett år


52 äventyr på ett år

Hej Gunnika, berätta om ditt äventyrsår!
– Idén kom från att jag kände att jag behövde mer tid i naturen, ofta fastnade jag i vardagsmåsten istället för att ta mig ut. Därför bokade jag in friluftsliv med mig själv, ett äventyr utomhus varje helg i ett helt år. Bakom mig hade jag också en svår fotskada som jag precis rehabat mig igenom och sorgen efter mamma som gick bort alldeles för tidigt i cancer. Detta fick mig att fundera på vad som egentligen är viktigt i livet, och för mig är det att få vara ute i naturen och ta vara på tiden som vi faktiskt har.

Hur resulterade det i en bok?
– Jag ville dela med mig av mina upplevelser och inspirera andra att hitta ut i naturen, genom att visa på att äventyr kan vara enkelt och nära. Det behöver inte vara dyrt eller komplicerat att äventyra. Du behöver inte åka till andra sidan jorden för att det ska kännas exotiskt. Äventyret finns runt knuten. Och alla kan äventyra! Lägg äventyret på en lite svårare nivå än vad du klarar av just idag, och vips så har du en utmaning och ett äventyr om du frågar mig!

Vem riktar sig boken till?
– Till alla som längtar ut i naturen! Boken tipsar både om resmål att besöka men också olika aktiveter där svårighetsgraden varierar, så de flesta kan hitta något som lockar dem ut. Rörelseglädje, nyfikenhet och upptäckarlusta är grunden i alla 52 äventyren i boken, och till varje äventyr hör också ett tips om hur du kan tänka för att hitta äventyr på din egen hemmaplan.

Tipsa om tre äventyr i boken!
– Får jag bara välja tre? Det är så svårt att välja, för alla äventyr har sin charm. Men turskidåkning i naturreservatet Florarna mellan Tierp och Gimo är en favorit, det var lite som att skida i fjällen och vi hittade massor av spår från våra vilda djur, det blev ett exotiskt safari på hemmaplan kan man säga. En annan favorit är vandringen på Gästrikeleden, magiska tallskogar och trolska sjöar som kantade stigen. Paddlingen vid Utös sandstränder och toppturen på Helags står också högt i kurs. Den sistnämnda för att det var en dröm som gick i uppfyllelse för mig och en revansch för foten som var utdömd till att åka telemark egentligen.