5 steg till #FJÄLLVETT

Över 100 kvarlämnade tält vid Kebnekaise, nedskräpade toppstugor och undvikbara fjällräddningsuppdrag snodde åt sig tråkiga rubriker under den gångna barmarkssäsongen. Anledningen tros inte enbart vara fler besökare i fjällen, utan att en större andel än normalt helt saknade friluftsvana. Detta fick äventyraren Renata Chlumska att reagera och inför vintersäsongen lanserade hon informationskampanjen Fjällvett tillsammans med Fjällräddningen, Friluftsfrämjandet, Håll Sverige Rent och Svenska Turistföreningen. Initiativet, som går under #fjällvett i sociala medier, består av fem enkla med grundläggande råd och riktar sig till ovana fjällbesökare.
– Vi tror att de flesta besökare vill göra rätt i fjällvärlden, men kanske är ovana och inte riktigt vet hur. Därför vill vi sprida råden så att de når så många som möjligt och hjälper till att höja kunskapen, till nytta för både den nyblivna vandraren och naturen, säger Renata Chlumska.

Mer information om kampanjen finns bland annat på STF:s hemsida, svenskaturistforeningen.se.

 

1. Säkerheten är nummer 1

Håll koll på väderrapporten – vädret växlar snabbt i fjällvärlden och speciellt under vintern ställer det stora krav på förberedelser. Berätta alltid för någon vart du ska och när du beräknar vara tillbaka. Lita inte på att det kommer att nnas täckning på telefonen under turen.

2. Kunskap är lätt att bära

Läs på innan! Låna eller köp böcker, sök information på nätet, gå en kurs eller två i fjällvandring eller fjällsäkerhet, boka guidning.

3. Planera för det oväntade

Under turen kommer omständigheterna och förutsättningarna ändras. Nödvändigheter vid toppbestigningar och fjällturer i allmänhet är: karta och kompass, vind- och vattentäta plagg, värmeplagg, första hjälpen, mat och vatten. Var beredd på skador, att du måste ligga pall i tältet en dag extra och att det kan bli spänningar i gruppen.

4. Lämna bara fotavtryck

Det är nolltolerans mot nedskräpning och det finns ingen som städar i naturen. Allt som du tar med dig ut ska också tas med hem igen. Fjällturer sker ofta i skyddade områden såsom naturreservat eller nationalparker med särskilda restriktioner. Läs på vad som gäller för det område som du ska besöka och följ reglerna. Tänk också på att du många gånger rör dig i renbetesland, och då måste hunden vara kopplad och du får inte störa eller skrämma renarna.

5. Kom ihåg att njuta!

Att vara väl förberedd gör resan trevligare. Ta hand om dig så att du orkar ha en positiv attityd, våga upptäcka nytt och vara villig till samarbete. Hjälp andra och ta tillfället i akt att träffa nya människor med samma intresse som du!