1. S:T CUTHBERT’S WAY, STORBRITTANIEN
England och Skottland i sin finaste skrud. Varierande, böljande och naturskönt med inslag av mysiga byar.
Längd: 100 kilometer, 4–6 dagar.
Historik: S:t Cuthbert var en anglosaxisk munk, biskop och eremit som med tiden blev ett av Storbritanniens mest populära helgon – med egen pilgrimsled.
Sträckning: Vandringen börjar i mysiga staden Melrose vid skotska gränsen, där S:t Cuthbert föddes år 634 e. kr. Sedan går du vidare in i Englands Northumberland, och avslutar på Holy Island of Lindisfarne där han ligger begraven. Leden är lättvandrad och kräver ingen större vandringsvana. Underlaget är varierande och du vandrar över böljande kullar, längs med kusten och genom byar.
Service: Det finns era boendealternativ och annan service längs med leden, men planera och boka i god tid. Se hemsidan.
Missa inte! Du når Northumberland National Park på etapp tre – en underbar pärla för naturälskare och historiker. En del av Hadrianus mur sträcker sig genom parken. Slutmålet Holy Island är också en sevärdhet i sig. För att kunna ta dig ut dit måste du anpassa vandringen efter tidvattnet. Här kan du från april till september besöka slottet som nyttjas i Polanski-filmerna Macbeth och Cul-de-Sac.
Arrangörer: Res med vandra.se om du vill ha bokningshjälp och support.
Mer info: stcuthbertsway.info
2.MADONNA DEL GHISALLO, ITALIEN
Ibland kan en pilgrimsfärd vara både kort och tuff. Särskilt när du ska cykla landsväg uppför en italiensk kulle.
Längd: 11 kilometer, en dagstur.
Historik: Madonna del Ghisallo är namnet på en kulle i Magreglio, nära Comosjön i Italien. Enligt legenden blev den medeltida greven Ghisallo attackerad av banditer. Han såg då en bild av Jungfru Maria vid ett kapell och räddades från rånarna. Platsen blev känd som La Madonna del Ghisallo, och hon blev de resandes beskyddare. I senare tider gjordes kullen till en del av cykelloppet Giro di Lombardia. Då dess topp också är en naturlig rastplats för cyklister föreslog en lokal präst att La Madonna del Ghisallo istället skulle förklaras cyklisternas beskyddare. Så blev det.
Sträckning: Du startar nere i byn Bellagio vid Comosjön, och klättrar brant uppför Madonna del Ghisallo till kapellet på dess topp. Det är en kort tur på 11 kilometer, men den går som sagt uppåt – emellanåt med 14 procentig lutning. Du blir belönad, för vyerna är magnifika. På toppen finns cyklar, memorabilia och en evig låga som brinner för förolyckade cyklister.
Missa inte: Utsikten över Comosjön. På toppen finns också ett cykelmuseum som är väl värt ett besök. Här får du en inblick i cyklingens historia och dess hjältar.
Arrangörer: Vill du ha vägledning, kolla bikeitbellagio.com/daily-custom-tours.
Mer info: museodelghisallo.it/en
3. S:T OLAVS SJÖLED, FINLAND/SVERIGE
Hav och kustlandskap varvas med jordbruksbygd, storskogar och fjäll på denna nylanserade pilgrimsfärd.
Längd: 1 200 kilometer, runt två månader.
Historik: S:t Olavs Waterway, som den heter officiellt, är världens första pilgrimsled på vatten. Den invigdes 2019, för att uppmärksamma viktiga vägar att färdas på till Trondheim. Olavskulten förenade de nordiska länderna under medeltiden och omkring 500 kyrkor tillägnades Olav, de flesta i Sverige men också i Finland och på Åland. Längs rutten Åbo–Hudiksvall finns möjlighet att besöka S:t Olavskyrkor i bland annat Nagu, Jomala och Njutånger.
Sträckning: Åbo–Åland–Grisslehamn– Uppland–Trondheim. Du startar i Åbo Domkyrka och färdas via historiskt intressanta knutpunkter genom den finska och åländska skärgården. På vattensträckorna tar du dig fram med förbindelsebåt eller annan sjötransport. Från Eckerö på västra Åland går leden över till Grisslehamn i Sverige. Där går den vidare genom natur- och kulturlandskapen i Uppland, Gästrikland och Hälsingland. I Grisslehamn börjar den nya svenska Vikingaleden. Den knyts ihop med den existerande pilgrimsrutten Helgonleden som går från Uppsala till Nidarosdomen i Trondheim.
Service: Längs S:t Olavs sjöled finns hotell, hyrstugor, enkla pilgrimsboenden och rum som hyrs ut av privatpersoner. Ha lite framförhållning då serviceutbudet främst är koncentrerat till kyrkbyar och färjeöverfarter på vissa sträckor.
Missa inte: Ett extra spännande alternativ är att skippa vandringen i Sverige och istället följa en alternativ led till havs. Den går från Grisslehamn längs den svenska östkusten mot Söderhamn och Hudiksvall. För havsleden behövs emellertid egen båt eller kajak.
Arrangörer: Med naguseakayak./sv kan du utforska S:t Olavs Waterway i kajak, och seglats kan bokas med båten Tacksamheten (tacksamheten./sv).
Mer info: stolavwaterway.com