Säkra skridskosäsongen

Två mil i Jämtland

Östersund är inte bara ett längdmecka, här finns när isläget tillåter även Medvinden som är Sveriges längsta, plogade skridskobana. Sträckningen på Storsjön startar centralt vid Vinterparken i hamnen och går till Kungsgårdsviken – drygt två mil åkning med fina fjällvyer i horisonten. Vindskydd finns längs vägen för fikastopp och i Vinterparken finns grillplatser, skridskouthyrning samt bastu och vinterbad för hugade.
Isläge: visitostersund.se; vinterparken.se.

Klassiker i Dalarna

Sjön Runn mellan Falun och Borlänge är ett pålitligt kort för skridskosugna. Här finns, när isen ligger fri, 62,5 kvadratkilometer att åka på – och mer än 80 små fika-öar. Beroende på väderläget plogas ett bansystem på upp till 50 kilometer, med kortare och längre slingor. Starta förslagsvis vid Främby Udde eller Roxnäs Udde i Falun, där skridskouthyrning nns. Startplatserna i Borlänge är Ornässtugan, Haganäs och Storsund.
Isläge: runn-is.net, visitdalarna.se.

Familjärt i Uppland

1,5 mil öster om Uppsala ligger friluftsområdet Fjällnora, precis intill sjön Trehörningen. Om vintergudarna är snälla pistas här skidspår på 3–5,3 kilometer och skridskobanor på upp till 11 kilometer plogas. Utrustning finns att hyra på plats och familjevänliga Fjällnora erbjuder gott om fika- och grillplatser för mysigt häng. Mer information om området hittar du till exempel på uppsala.se och upplandsstiftelsen.se.
Isläge: Facebooksidan @fjallnora.