UTE testar: Smart bärstol för uteungar


UTE testar: Smart bärstol för uteungar

Bakgrund

Den här norska bärstolen, som lanserades i liten skala för några år sedan, utnämndes 2019 till en av årets bästa uppfinningar av Time Magazine. Genom att barnet sitter på den vuxnes axlar istället för på ryggen sägs sittpositionen bli mer ergonomisk.

Snabba fakta

Minimeis går att vika ihop och är därför lätt att ta med i packningen på en tur, och sedan ta fram när barnet blivit trött i benen. Den tar liten plats i bilen/vagnen om man gör en dagsutflykt till ett friluftsområde eller liknande. Hopvikt blir den endast 30×30 centimeter och väger ett kilo. Passar barn från 6 månader till 5 år. Kostar cirka 1 500 kronor (minimeis.com).

UTE-låtande

Vi har testat stolen med barn mellan 1,5 och 3,5 år. Konstruktionen är fantastisk i den mån att man snabbt och enkelt kan lyfta upp barnet på axlarna när de små benen tröttnar. Man kan till och med som vuxen ha stolen på axlarna hela tiden, och bara snabbt lyfta upp barnet vid behov. Väl där uppe sitter de både högt och bekvämt. På kortare vandring fungerar den ypperligt och är bekväm för både bärare och barn. På en mycket kuperad femkilometerstur blev emellertid mina axlar ömma, så för en längre vandring i liknande terräng skulle jag föredra en vanlig bärstol av ryggsäcksmodell.

Minimeis har känts vinglig när min treåring har gjort sitt yttersta för att fånga kottar eller klappa träd. När han suttit stilla har det däremot gått utmärkt att röra sig både uppför och utför på slingrande vandringsleder.

Testad av: Emma V Larsson