Ledare: ”Maxa ditt friluftsår!”

Gissar att du är en sådan där som har kalendern i mobilen? De flesta är ju det. Men inte jag. Här är det fortfarande gammal hederlig papperskalender som gäller (och skulle Tipp-Ex gå i konkurs så inte är det mitt fel). Det finns förstås tusen argument mot att ha alla sina viktiga måsten och borden antecknade i en liten bok som kan tappas bort, spillas kaffe på, skrivas fel i med bläck, hamna för nära våt handduk i ryggsäcken, ätas upp av hunden. Men om det är någon gång jag blundar för alla dessa, och njuter fullt ut av fördelarna, så är det i januari. För det första känns det befriande att lägga fjolåret till handlingarna – bokstavligen. 2020 åker ner i historielådan, locket på, RIP. Upp på bordet kommer istället 365 blanka sidor. Sug på den karamellen. Jag vet, om bara några veckor kommer kalendern att vara lika fullklottrad som vanligt, men nu är nu. Möjligheternas tid.

Det första jag för in är Utemagasinets tryckdatum varje månad, skelettet som styr tillvaron. Och så alla våra event, mer efterlängtade än någonsin då flera av dem fick lov att ställas in under 2020. Vi laddar ivrigt för Fjällfest i Vålådalen 18–21 mars, Utehelg på Värmdö 7–9 maj och Utefest på Höga kusten 10–12 september.

Sist i januarirutinen grönmarkerar jag veckor och helger som ligger lite extra bra till för friluftsliv och äventyr, i jobbet eller privat. Så mycket konkreta planer finns inte i nuläget, men jag tror stenhårt på att blocka tid i kalendern för det som ger energi i livet.

2021 är rentav friluftslivets år, visste du det? Det är en satsning som Naturvårdsverket gör tillsammans med Svenskt Friluftsliv, i syfte att få fler i Sverige att upptäcka naturen och utelivet (läs mer på sidan 15 i nya numret). 2020 har ju krattat manegen, kan man lugnt säga – nu gäller det att mata på med kunskap och konkreta idéer till alla nyfrälsta.

Här i Utemagasinet har det varit friluftslivets år sedan 1980. Vi fortsätter oförtrutet leverera turtips för alla årstider, lyfta fram intressanta friluftsprofiler, grotta ner oss i aktuella trender och spörsmål, leverera kvalitativa produkttester och servera smart och lättlagad utemat. Självklart har vi också en del överraskningar att bjuda på i år, som vi hoppas ska smaka. En nyhet hittar du redan i det nya numret, på sidorna 86 och 88. Vi har värvat två nya mästerkrönikörer, Josefin Olevik och Niclas Sjögren, som kommer att varva med Gunnar ”Kugge” Andersson och Karin Fingal som du känner sedan tidigare. Under 2021 blir det alltså dubbla krönikor i varje nummer. Känner du dig glad, arg, road, upplyst, hämndlysten eller inspirerad efter att ha läst en krönika? Mejla gärna till redaktion@utemagasinet.se och skriv krönikörens namn i ämnesraden – det här är människor som älskar feedback. För övrigt rullar Utemagasinets vintersäsong vidare med lättsam snöskovandring kring Sonfjället i Härjedalen (sidan 26 i nya numret), maffiga toppturer i jämtländska Skäckerfjällen (53) och sällsynta skridskoturer på Vättern (70). Kanske något värt att skriva in i din kalender?

 

/ Marie Kjellnäs, chefredaktör

Ledare: "Varför just triangeln?"