Till topps mitt i Oslo

I samband med bygget av ett nytt höghus i Bjørvika i Oslo, meddelade företaget KLP 2019 att man bjuder på tio års gratis hyra av översta våningen för ett samhällsnyttigt projekt. Mer än 200 förslag trillade in – och nu står det klart att organisationen Norsk Friluftsliv och deras projekt Allemannsrettens hus drog det längsta strået.

Idén som nu ska förverkligas av Norsk Friluftsliv, i samarbete med KLP, är Norges första besöks- och kompetenscenter för friluftsliv. Totalt handlar det om ytor på 2000 kvadratmeter fördelat på två våningar, 135 meter över marken.

På takterrassen ska naturen stå i centrum, enligt planen, medan våningen under ska stå för själva kompetenscentrat med bland annat konferens- och  mötesrum. Det talas om en ”urban nationalpark” med såväl vattenfall som lägereldsplats, där besökaren ska lockas att ta en topptur.
– Målet är att skapa inspiration för naturupplevelser, möjligheter att prova på aktiviteter, kunskap om lokalt friluftsliv och natur som en lärande arena i skolan, säger Lasse Heimdal, projektkoordinator vid Norsk Friluftsliv.

Bygget, som vi på Utemagasinet givetvis följer med spänning, beräknas stå klart 2026. Det ryktas redan nu om att en via ferrata-led ska koppla samman Allemannsrettens hus med någon av de närliggande byggnaderna – snacka om storstilad entré.

Mer information och uppdateringar kring projektet hittar du på norskfriluftsliv.no.

10 norska toaletter för naturromantiker