Bergans och Icebug prisas

Efter ihärdigt och kunnigt testande har den internationella juryn bestående av erfarna outdoorjournalister och specialister nu utsett vinnarna av Scandinavian Outdoor Award för nästa års höst- och vintersäsong. 

Bergans of Norway blev utsedd till Overall Winner, den allra största utmärkelsen. Deras bergans.future.labs 05.B Anorak är en helt cirkulär anorak med en helt cirkulär affärsmodell. Det är en del i projektet ”The Collection of Tomorrow”, ett experiment med cirkulära affärsmodeller. Ägare av befintliga ”Collection of Tomorrow”-produkter kan returnera sin gamla produkt för återvinning och endast betala för tillverkningen av anoraken.
– Först vill jag betona att den här produkten inte kan köpas redan. I själva verket har den inte haft sin officiella lansering ännu på grund av Covid-pandemin. För det andra vill jag tacka våra partners i detta projekt. Utan Spinnova och Halley Stevensons hade The Collection of Tomorrow och dessa revolutionära produkter inte sett dagens ljus. Vi tackar också juryn och ger dem all vår kredit för att värdera mer hållbara produkter och koncept. Detta är vad framtiden behöver, säger Bergans VD Jan Tore Jensen.

Overall Winner går till den produkt med mest komplett prestanda inom varje kriterium. Detta är andra gången Bergans får utmärkelsen.

Svenska Icebug tog hem Sustainability Award. De prisas för sin fullständiga transparens och spårbarhet när det gäller att mäta verklig klimatpåverkan på alla Icebugs skor.
– Follow the Footprints är ett enormt steg för Icebug, men vi tror också att det är ett litet steg för att föra hållbarhetsagendan framåt för hela skoindustrin, säger David Ekelund, VD för Icebug. Att kunna visa viktiga hållbarhetsindikatorer för kunderna direkt i butiken och dela vår minskning av koldioxidutsläpp gör det skalbart och tillgängligt för alla.

Se alla vinnare och motiveringar nedan.

Bergans och Icebug prisas
Bergans of Norway / bergans.future.labs 05.B Anorak

OVERALL WINNER: Bergans of Norway (+ Spinnova/Halley Stevensons) / bergans.future.labs 05.B Anorak

Bergans bergans.future.labs 05.B Anorak är en helt cirkulär anorak med en helt cirkulär affärsmodell. Det är en del i projektet ”The Collection of Tomorrow”, ett experiment med cirkulära affärsmodeller. Ägare av befintliga ”Collection of Tomorrow”-produkter kan returnera sin gamla produkt för återvinning och endast betala för tillverkningen av anoraken.

Motivering från juryn:
Förra vintern gav juryn Sustainability Award till future.labs.05.A, då för en ryggsäck i urban stil tillverkad av 100 % hållbart och cirkulärt Spinnova-material. Med 05.B Anorak visar de att projektet verkligen fungerar. Materialet – en blandning av Spinnova-fibrer, Tencel och Organic Cotton – har en skön känsla och jackan är både snygg och bekväm. För att göra tyget vattentåligt behandlas det med ett traditionellt Halley Stevensons-vax som inte äventyrar anorakens cirkulära egenskaper. Bergans har tagit begreppet cirkulärt till nästa nivå.

 

Bergans och Icebug prisas
Icebug / Follow the Footprints

SUSTAINABILITY AWARD: Icebug / Follow the Footprints

Det är inte bara en produkt. Det handlar mer om fullständig transparens och spårbarhet när det gäller att mäta verklig klimatpåverkan på alla Icebugs skor. Follow the Footprints är utvecklat genom ett partnerskap
mellan Icebug och TrusTrace och är ett helt nytt sätt att kontrollera de viktigaste hållbarhetsindikatorerna för en konsument.

Motivering från juryn:
Hur underbart skulle det inte vara om en konsument kunde kontrollera de hållbarhetspåståenden som en tillverkare gör? Den svenska skotillverkaren Icebug har svaret i konceptet
”Follow the Footprints”. Icebug har samarbetat med det svenska spårbarhetssystemet TrusTrace. ”Konceptet
är väldigt användarvänligt”, sa en jurymedlem. Ta din smartphone, scanna QR-koden på Icebug-kartongen
och konsumenten får all information om: CO2-fotavtrycket, andelen återvunnet material och andelen biobaserade material som används i produkten. Det visar också produktresan. Med Follow the Footprints har ett nytt steg tagits för att spåra hållbarhetsanspråk. Förhoppningsvis kommer denna utveckling att kopieras av många fler!

 

 

Bergans och Icebug prisas
Sasta / Peski W Jacket

APPAREL AWARD: Sasta / Peski W Jacket

Den prisbelönta Peski Womens Jacket är tillverkad av Ventile Organic Cotton. Den är vävd av hållbart odlad, extra lång stapelbomull av högsta kvalitet, som bara representerar 0,04% av den totala bomull som produceras över hela världen. Ventile-materialet är fritt från membran och impregnering, istället sväller
bomullsfibrerna när de är fuktiga, vilket gör tyget tätt och vattenavvisande.

Motivering från juryn:
Apparel Award tilldelas en produkt som bara finns för kvinnor, Sasta Peski W Jacket. Jackan är tillverkad av Ventile Organic, en hållbart odlad organisk bomull som är fri från användning av bekämpningsmedel eller kemiska gödningsmedel och produceras i Schweiz. Materialet har en fin mjuk känsla, står emot regn och den specifika kvinnliga passformen är utmärkt. ”Det diagonala blixtlåset är bekvämt eftersom jag inte har dragkedjegaraget i hakan längre”, säger en jurymedlem. Tack vare tejpade sömmar och den stora, smarta huvan har den visat sig vara ett utmärkt skydd i regn, slask och snö.

 

 

Bergans och Icebug prisas
Øyo /Vikingøks

HARDWARE AWARD: Øyo /Vikingøks

Detta är vår äldsta vinnare av Scandinavian Outdoor Award. Någonsin. Denna yxa från norska Øyo är faktiskt en kopia av en vikingayxa som hittades nära Øyos produktionsanläggningar i Geilo, Norge. Det antas att den ursprungliga yxan användes i vardagliga hushållsaktiviteter runt år 1000!

Motivering från juryn:
Denna lilla yxa som producerats av norska Øyo har utformningen av en 1000 år gammal norsk vikingayxa, därav namnet Øyo Vikingøks. Den är 33 cm lång och väger knappt 545 gram.
Juryn blev överraskad över kraften som Øyo Vikingøks levererar. ”Den högg genom stora bitar torkad ek med stor lätthet”, säger en jurymedlem. Yxhuvudet är tillverkat av tåligt och slitstarkt, smitt stål och skaftet är tillverkat av ask. Skaftets krökta form förhindrar att yxan glider, oavsett om man klyver små vedklabbar eller skär upp tändningen. Perfekt för bushcraft, läger i skogen, eller när man ska tända en stor brasa.
Juryn älskar också priset!

 

Bergans och Icebug prisas
Alfa Sko + Rottefella

FOOTWEAR AWARD: Alfa Sko + Rottefella / Rottefella Xplore + Alfa Free A/P/S GTX

Är den här kombinerade pjäxan och bindningen en ny definition av turskidåkning? Denna Rottefella Xplore + ALFA Free A/P/S GTX-system från våra norska vänner Alfa Sko och Rottefella är helt klart en mycket innovativ lösning.

Motivering från juryn:
I ett samarbete med Rottefella lanserar Alfa Sko ett helt nytt koncept med bindning och pjäxa för turskidåkning. Bindningen är lätt att kliva i och ur, väger lite och erbjuder ett obegränsat rörelseomfång och en vridstyvhet som är oöverträffad i kategorin turskidor. Detta hjälper användaren att dra full nytta av sin skida i alla förhållanden. Alfa Sko har tagit fram en pjäxa som verkligen matchar bindningsfunktionerna med tillräcklig styvhet för snygga telemark-svängar, samtidigt som den ger bra gångkomfort. ”Det dubbla Boa-snörningssystemet möjliggör finjustering av passform och tryck till de flesta situationer”, säger en jurymedlem. Yttersulan erbjuder mycket bra grepp och med Gore-Tex-membranet kan pjäxan användas i alla väder, från iskallt till blött. Och det ser bra ut också!

 

Bergans och Icebug prisas
Reima / Muutun Jacket

KIDS AWARD: Reima / Muutun Jacket

Hållbarhetsfokus är verkligen uppenbart bland skandinaviska varumärken och bland vinnarna av Scandinavian Outdoor Award. Reima är absolut inget undantag. ”Muutun” är finska och betyder ”jag byter” eller ”jag förvandlar”. Precis som den här jackan kommer att förändras till något annat, när den når slutet av sin livslängd och lätt kan återvinnas.

Motivering från juryn:
Med Muutun Jacket designade Reima en vattentät och andningsbar barnjacka som är tillverkad av 100 % polyester och på grund av detta mono-material är den 100 % återvinningsbar. Metallknapparna och blixtlåset kan återvinnas som metall. Reima-jackan är snygg, har rikliga och bekväma
fickor med blixtlås för värdefulla saker. ”Jag lämnade det hängande ute i sex timmar med ihållande regn och handduken i den blev aldrig fuktig”, säger en jurymedlem. Barn är framtiden, vi borde hålla dem torra och glada.

De bästa friluftsprodukterna är korade i Scandinavian Outdoor Award