5 fjäll med magiska våfflor

Säg våffelstuga och även den mest motvillige skidåkaren lär få fart på påkarna. Här guidar vi till fem frasiga turmål i svenska fjäll.

Av: Lena Hedman och Erika Enequist

Vita Renen i Årefjällen

Till Vita Renen kan du skida från västra delen av byn Edsåsdalen, på leden som startar från vägen en bit upp i backen. Turen kan också börja mitt i byn med att du tar Ravinliften högst upp och skidar drygt tre kilometer. Vessla gör serveringen tillgänglig för alla. Vita Renen ligger 780 meter över havet och har även matservering och boende.
Mer info: vitarenen.se

Ösjöstugan i Funäsfjällen

Mitt på fjället ligger Ösjöstugan. För att nå den startar du enklast från Fjällgårdsbanans toppstation i Ramundberget. Det är tre kilometer efter leden till stugan, som är placerad 900 meter över havet. Turen kan gå vidare till Bruksvallarna – eller gör en lång dagstur och fortsätt Solturen söderut, totalt två mil. Avsluta i Tänndalen och planera turen så att du kan ta skidbussen tillbaka.
Mer info: ramundberget.se

Viterskalet i Vindelfjällen

Viterskalsstugan ligger i en vacker U-dal, en lättgången mil från Hemavan. Vintertid tar du Norrliften upp vilket sparar två kilometer. Omgiven av högalpina toppar och glaciärer kan du avnjuta våfflor och annat gott fika. Stugan ligger längs Kungsleden och nästa boende i öst är Syterskalsstugan. En fin tredagarstur kan avslutas i Solberg eller vid Umasjö. Ta taxi tillbaka till Hemavan.
Mer info: vindelfjallen.se

Låktatjåkko i Lapplandsfjällen

Sveriges högst belägna fjällstation, restaurang, bar och bastu bjuder på livets goda på 1 228 meters höjd. Från Björkliden är det en dagstur på nio kilometer med en stigning på 900 meter. Vintertid är det enkelt på skidor, med vessla eller skoter. En fin tur är att gå vidare ner till Kårsavaggestugan, alternativt åka ner till järnvägsstationen Låktatjåkka för att ta tåget tillbaka till Björkliden – eller vidare till Katterjåkk, Riksgränsen eller Narvik.
Mer info: bjorkliden.se

Hemfjällsstugan i Sälenfjällen

Tvärs över vägen från Gammelgården i Sälen prepareras längdspår upp till Hemfjällsstugan, snyggt placerad 850 meter över havet och med både våfflor och matigare rätter på menyn. Du tar dig först över några knixiga krön, därefter följer en fyra kilometer lång stigning upp på kalfjället. Är det finväder intar du förstås våfflan på terassen, med tjusig utsikt över fjällen. På hemvägen väntar en lång och skön utförslöpa.
Mer info: hemfjallsstugan.se